Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

ВОДОПАД "СКАКЛЯ"

Природната забележителност "Скакля" носи наименованието си от едноименната река, извираща югозападно от село Заселе под връх Драгоданица. От най-горния праг на близо 230-метров скален венец малкият планински поток поставя началото на четвъртия по височина водопад в България. 
Живописният водопад "Скакля" е съвкупност от няколко стъпала, първото от които е с височина 85 м., второто – 20 м.

ТРЕСКАВЕЦ

Защитената местност Трескавец е обявена за такава през 1944 г. В района се срещат няколко защитени растителни и животински видове и такива, включени в червената книга на България. Местността Трескавец се простира по средното и долно течение на река Трескавец. Река Трескавец е с дължина от близо 9 км. и се захранва от няколко потоци, извиращи под върховете Издремец, Малък Издремец, Кошущки, Свредело и Здравченец.

ИЗДРЕМЕЦ

Местността Издремец (позната сред местното население като Издримец) се простира на около 6  километра югоизточно от центъра на село Бов. Там се издига едноименният връх Издремец с височина 1495 м., в чието подножие всеки турист може да види автентични останки от древния римски път, водещ от билото на планината към река Искър.В подножието на връх Издремец се намират три свлачищни езера. В близост до Долното езеро в историческата местност Тръстеная се намира хижа "Тръстеная".

ВОДОПАДИТЕ ПО РЕКА "БОВСКА"

Eдин от карстовите извори под връх Яворец, в село Бов, поставя началото на Бовска река /наричана от местното население Селска/. Тя протича диагонално през селото и преди Гара Бов се слива с Трескавска река. По цялото си течение реката образува множество водопади, най-високите два от които се намират в югозападната част на село Бов и са с височини съответно 80 и 24 метра.

ЗЛИО КАМИК

Злио камик е скала, надвесена над дефилето на река Искър, срещу Гара Бов при края на осмия жп тунел по посока Мездра. Наблизо някога е живял Йордан Маринков Църнярски – прототип на Вазовия герой Дядо Йоцо от едноименния  разказ "Дядо Йоцо гледа". Тази туристическа атракция е лесно достъпна и се намира в непосредствена близост до жп Гара Бов.

КАМИНАТА

Скалното образувание "Камината" се намира в землището на село Бов, на скалния венец срещу водопада "Под камико".  Високо е 12 метра. Образувало се е следствие от дългогодишното изветряне на скалните късове. В миналото до скалния феномен е съществувал още един каменен отрязък, който е бил разрушен следствие на климатичните и геоложки условия.

ТРИЪГЪЛНИКА

В продължение на хилядолетия река Искър е изваяла един фантастичен свят от скални образувания в Искърското дефиле. Едно от тях е Триъгълника – скален феномен, намиращ се на левия склон на Искърското дефиле, срещу жп Гара Бов.
От тази причудлива скална форма се открива прекрасна панорама към Искърското дефиле. В дълбочината по дясното течение на река Искър се откриват Лакатнишките скали, а срещу Триъгълника се издигат бовските върхове.

ПЕЩЕРИТЕ

Карстовият произход на някои от скалите, намиращи се в землището на Бов, е довел до формирането на редица пещери, представляващи интерес за спелеолозите. Най-известните пещери в село Бов и село Гара Бов, за които са направени проучвания, са: Мечата дупка – с дължина 564 м., Кенова дупка – 174 м., Параклиса – 41 м., Шундата – 21 м., Петльовдолски дупки – 21 м., Трите дупки 1 – 13 м., Катя – 12 м., Трите дупки 2 – 20 м.,