Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Карстовият произход на някои от скалите, намиращи се в землището на Бов, е довел до формирането на редица пещери, представляващи интерес за спелеолозите.

Най-известните пещери в село Бов и село Гара Бов, за които са направени проучвания, са: Мечата дупка – с дължина 564 м., Кенова дупка – 174 м., Параклиса – 41 м., Шундата – 21 м., Петльовдолски дупки – 21 м., Трите дупки 1 – 13 м., Катя – 12 м., Трите дупки 2 – 20 м., Дупката под връх Гарван – 16 м.; Трескавец – няма данни за дължината и.
Източник: http://caves.4at.info

Някои от пещерите са малко известни и за тях липсват конкретни данни. Такива са например пещерите Яворецка, Пещерето, пропастната пещера Свредело и още няколко по-малки, разположени в карстовите венци над десния бряг на река Искър.

За пещерата Мечата дупка съществува легенда, според която при едно от нашествията на турците в района местното население се барикадирало в пещерата и успешно се отбранявало в продължение на няколко дни. Турците обаче видели, че няма да могат да влязат в пещерата, и за това донесли от околностите сено и дърва, натрупали ги на входа, и запалили огън. Димът от огъня навлязъл в пещерата и всички хора, които се криели вътре, се задушили. Местни хора твърдят, че все още могат да се намерят останки от човешки скелети в пещерата и следи от дима от запаления огън по стените на пещерата.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ВОДОПАД "СКАКЛЯ"

Природната забележителност "Скакля" носи наименованието си от едноименната река, извираща югозападно от село Заселе под връх Драгоданица. От най-горния праг на близо 230-метров скален венец малкият планински поток поставя началото на четвъртия по височина водопад в България. 
Живописният водопад "Скакля" е съвкупност от няколко стъпала, първото от които е с височина 85 м., второто – 20 м.