Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

РОД ЗЛАКЬОВЦИ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Славчо Петков

Най-възрастният от рода Злакьовци е дедо Кола. Той е роден около 1860 г. Живял е в малка къщичка, построена по поречието на р. Трескавец. Има 2 сина – Митър и Христо и 2 дъщери – Христина и Райна. Митър и семейството му са се занимавали предимно с животновъдство – отглеждали са крави, коне, овце и др. Покрай р. Трескавец са отглеждали зеленчуци.

През 1928 г. р. Трескавец прелива и отнася къщите и градините на хората, живеещи близо до нея. Семейството на дедо Кола се принуждава да се изсели в мах. Стръмол. При наводнението Митър и Христо намират злато, донесено от водата. Отиват в мах. Стръмол и започват да изкупуват имоти – ниви и ливади. От тогава произлиза името на рода Злакьовци. Нивите са засявали с ръж, овес, царивеца, ечемик. Вършеят ги с крави и коне.

През 1962/1963 г. жителите на мах. Стръмол на доброволни начала прокарват електричество. С волове прекарват стълбовете, изправят ги и др. Помагат при построяването на  трафопост, който прави разклонение за Черни камък и стига до с. Желен. Децата също помагахме.

По-късно постепенно се преселват на гарата и къщите запустяват.

Митър е роден 1901 г. и има 6 деца – Петко, Георги, Христо, Златко, Невена и Кръстана. И четиримата синове са били стрелочници на жп гара Бов. Невена се омъжва в мах. Точището, а Кръстана в с. Желен.

Петко и съпругата му Първанка имат 3 деца – Крум, Роза и Славчо. 1967 г. построяват къща на гарата. Крум има 2 сина – Росен и Вальо. Роза се омъжва в с. Желен и има 3 сина. Славчо има 2 дъщери, 4 внука и 1 правнук. Състезател е по конни надбягвания. Печели много купи и медали. Общественик и културен деец. Пял е в битовия хор към читалището. Последните години е солист на певческа група „Бовска китка”.

Георги със семейството си живее в мах. Лускач, има 2 дъщери /Николина и Георгина/ и 1 син /Асен/.  Николина има 2 сина – Венци и Тони и 2 дъщери.

Христо също живее в Гара Бов. Има 3 сина и 1 дъщеря. Най-големият син се казва Димитър, Николай не е между живите, а Васил живее със семейството си в Гара Бов.

Златко има 2 сина – Иван и Славчо. Славчо дълги години е бил треньор по шахмат.

Невена има 2 сина – Любен и Димитър.

Кръстана има 2 сина – Валентин и Кирил и дъщеря – Красимира.

Това е моят „златен род” – това е минало, настояще и бъдеще, това съм и аз!

 

Изтегли PDF