Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Започна градежът на църквата в с. Гара Бов

На 15.08.2023 г., на големия християнски празник Голяма Богородица, започна градежът на православната църква ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

РОД ЗЛАКЬОВЦИ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Славчо Петков

Най-възрастният от рода Злакьовци е дедо Кола. Той е роден около 1860 г. Живял е в малка къщичка, построена по поречието на р. Трескавец. Има 2 сина – Митър и Христо и 2 дъщери – Христина и Райна. Митър и семейството му са се занимавали предимно с животновъдство – отглеждали са крави, коне, овце и др. Покрай р. Трескавец са отглеждали зеленчуци.

През 1928 г. р. Трескавец прелива и отнася къщите и градините на хората, живеещи близо до нея. Семейството на дедо Кола се принуждава да се изсели в мах. Стръмол. При наводнението Митър и Христо намират злато, донесено от водата. Отиват в мах. Стръмол и започват да изкупуват имоти – ниви и ливади. От тогава произлиза името на рода Злакьовци. Нивите са засявали с ръж, овес, царивеца, ечемик. Вършеят ги с крави и коне.

През 1962/1963 г. жителите на мах. Стръмол на доброволни начала прокарват електричество. С волове прекарват стълбовете, изправят ги и др. Помагат при построяването на  трафопост, който прави разклонение за Черни камък и стига до с. Желен. Децата също помагахме.

По-късно постепенно се преселват на гарата и къщите запустяват.

Митър е роден 1901 г. и има 6 деца – Петко, Георги, Христо, Златко, Невена и Кръстана. И четиримата синове са били стрелочници на жп гара Бов. Невена се омъжва в мах. Точището, а Кръстана в с. Желен.

Петко и съпругата му Първанка имат 3 деца – Крум, Роза и Славчо. 1967 г. построяват къща на гарата. Крум има 2 сина – Росен и Вальо. Роза се омъжва в с. Желен и има 3 сина. Славчо има 2 дъщери, 4 внука и 1 правнук. Състезател е по конни надбягвания. Печели много купи и медали. Общественик и културен деец. Пял е в битовия хор към читалището. Последните години е солист на певческа група „Бовска китка”.

Георги със семейството си живее в мах. Лускач, има 2 дъщери /Николина и Георгина/ и 1 син /Асен/.  Николина има 2 сина – Венци и Тони и 2 дъщери.

Христо също живее в Гара Бов. Има 3 сина и 1 дъщеря. Най-големият син се казва Димитър, Николай не е между живите, а Васил живее със семейството си в Гара Бов.

Златко има 2 сина – Иван и Славчо. Славчо дълги години е бил треньор по шахмат.

Невена има 2 сина – Любен и Димитър.

Кръстана има 2 сина – Валентин и Кирил и дъщеря – Красимира.

Това е моят „златен род” – това е минало, настояще и бъдеще, това съм и аз!

 

Изтегли PDF