Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Започна градежът на църквата в с. Гара Бов

На 15.08.2023 г., на големия християнски празник Голяма Богородица, започна градежът на православната църква ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

РОД БЕКЯРИТЕ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Благой  Бекярски

Името на Бекярския род е на повече от век. Историята на БЕКЯРИТЕ тръгва от далечната 1883 г., когато 8-годишният Алексо Павлов остава кръгъл сирак и заедно с братята си Георги и Иван  се преселва от мах. Трескавец в мах. Смардещец /местността около оловните рудници в с. Бов/.

След време тримата братя строят обща къща в местността Камико. Впоследствие след тяхното задомяване се разделят, като всеки построява собствен дом. На Камико остават Георги и Иван, а Алексо прави къща в долната мах. на село Бов. Въпреки, че бил неграмотен будният дядо Алексо Павлов е бил кмет на с. Бов

Поради многобройните местения на неженените братя,  живеещите сами мъже/ергени/  им излиза и прякорът БЕКЯРИТЕ. В далечното минало хората от Бекярския род били едни от най-бедните но най-дълголетните в селото, славили са се с пословична работливост и с това, че нито са пушили, нито са псували.

Благой Бекярски е бил над 10 години сред най-добрите шофьори, а като машинист на пътностроителна машина на магистрала Хемус София-Правец е бил първенец сред 200 работници. В рода на Бекярите е имало най-много миньори.

Баба Кръстана - съпругата на Алексо живяла над 100-години /1878 -1978/. Тя имала 8 деца – 4 дъщери и 4 синове, 17 внуци и десетки правнуци. Тъй като по онова време в селото нямало човек, който да помни истинската й рождена година, в местните църковните тефтери я записали  с годината й на кръщенето. Баба Кръстана била много работлива, но на 65-годишна възраст изпаднала в клинична смърт.  Преди самото й погребение тя се възвръща към живот, изненадвайки своите близки с думите  „Деца, какво работите?”, след което надживяа своята 100 годишнина.

От Бекярския род братята Иван и Петър са участвали във Втората световна война. Въпреки многобройните и опасни битки на фронта - оцеляват и след приключването на боевете се завръщат в с. Бов. Двамата фронтоваци са наградени с ордени за участие във войната.

В родословното дърво на рода има 250 имена и десетки фамилии

Изтегли PDF