Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Читалището в Бов събра трима богослови

Любовта към църковните песнопения, богословското образование и желанието за изява обединиха трима певци ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

РОД ИЗВОРЧАНИ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Роза Гекова и Лидия Петрова

Около 1900 година дядо Петър Леков Еленин и брат му Георги тръгват от Габровница, където се били заселили много години преди това и стигат до местостта Изворо, където купуват земя. Започват строеж на къща, в която по-късно се присъединяват и останалите членове на семейството без трите сестри. Те се омъжват... едната в Лакатник, другата в Еленов дол и третата в Брезов дол. Пристигат с фамилията Палашки. Спират се на този имот, тъй като има вода и е благоприятно за отглеждане на животни. Местността се казва Изворо, защото там извира хубава и чиста вода. Постепенно хората започват да ги наричат Изворчане, Изворчани и Изворски, чиято фамилия по-късно приемат всички и стават Изворски, което име е останало и до днес.

Така пристигат всички братя, построяват къщи и се разделят, като съответно всеки създава свой дом и семейство. Пръв построява къща Петър, после сина му Стоян, а по-късно и всички синове.

Дядо Петър Еленкин имал 7 сина и 1 дъщеря. Синовете Андрея, Стоян, Мито, Иван и Петко се заселват в Изворо, брат им Георги отива на война и там го убиват. Алекси остава в Габровница. Сестрата Василка се омъжва и приема фамилията на Латинците и заживява в местността Луково в с. Бов, където създава семейство с трима сина. Братът Алекси, който остава в Габровница създава семейство и отглежда 7 деца. Той остава там, а местността се казва Баленски дол и от там Баленчани, а всъщност са от рода Изворски. Стоян отглежда 4 дъщери. Петко създава семейство и отглежда 3 деца. Другият брат Иван се оженва в Зверино и там създава семейство от  от 4 сина /1 доведен/ и 1 дъщеря. И тъй като от Бов се изселва в Зверино при жена си, там всички го наричат Бовски. И до днес ги знаят и познават така. Най-малкият брат Мито отглежда 2 деца. Най-многобройна е челядта на сина Андрея. Тя се състои от 11 деца – 7 сина и 4 дъщери. Един от синовете, Пешо, е осиновен, но нито и за миг не се е почувствал чужд, винаги е бил и се е чувствал Изворчанин. Братята и сестрите му с нищо не показвали неприязън към него, напротив той винаги е бил един от тях.

Братът на дядо Петър Еленин, Георги също се заселва в Изворо, но по - късно се отделя, купува имот в селото Бов и прави нова къща и създава семейство от 7 деца.

По - голяма част от фамилията правят къщи и на гарата Бов, където е близо до влака, защото е удобна връзката с големия град, където работят и учат децата им.

Фамилията наброява 540 човека, като една част вече не са между живите. Всички синове и дъщери на нашите дядовци са си останали в селото с малки изключения на тези, които са отишили да учат в София и са останали там.

Всички от фамилията са учили, кой в отделения, кой в класове, а в днешно време почти всичките ни деца са завършили висше образование. Във фамилията ни има от обикновени работници до офицери, военни, счетоводители, учители и др.

Ние сме горди българи с тази фамилия Изворски!

Изтегли PDF