Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Читалището в Бов събра трима богослови

Любовта към църковните песнопения, богословското образование и желанието за изява обединиха трима певци ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

РОД ЛУДОВЦИ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Петър Петров

Казвам се Петър Коцев Петров. Син съм на Коца Петров Леков и на Марийка Ценкова Лекова. Внук съм на Петър Лудов и на Ценко Гигов - Ценко Майстора.

Защо и как направих родословното дърво на Лудовци?!

Роден съм, израснах и живея в София. Майка ми ме е донесла за пръв път в Бов, когато съм бил на 21 дни. До навършване на 3 години в голяма част от времето майка ми ме е отглеждала на село, при бабите и дядовците ми. След това съботите, неделите и ваканциите прекарвах при тях и това бяха едни от най-хубавите ми преживявания като дете. Бях обгрижван с много внимание и любов. С прекрасни впечатления съм от срещите ми с много хора от село. Имам чувството, че пъпът ми е хвърлен тук. Дори и за съпруга си взех момиче от Бов - Лидия Изворска.

При срещите ни с много хора от Бов моите родители ми казваха: „С този сме рода, с този сме рода, тя е дъщеря на еди кой си…. Посещавали сме и много наши роднини на различни места в България. Чудно ми беше как така имам толкова много роднини.

Преди 4-5 години реших да направя родословно дърво на рода Лудовци. Основната информация получих от леля ми Горяна, родена през 1924 година, която е сестра на моя баща. Назад във времето стигнахме до пра - прадядо ми Пенчо, който би трябвало да е роден в периода 1820-1830 година. Оформи се дърво с пет клона, което постепенно стана огромно, а аз дори си го наричам „Родословна горичка”. Общият брой на хората в него е над 500 човека, а поколенията след дядо Пенчо са осем.

За допълване на първоначалната информация по отделните клони, клонки и разклонения много ми помогнаха следните хора: Георги Гацов, Кръстанка Бугарска, Горан Бугарски, Петър Латински, Георги Митов Костов, Елена Петрова, Йорданка Георгиева, Бойчо Ламбов, Валентин Борисов, Димитър Христов, Иван Леков и др. Много съм им благодарен за оказаното съдействие. Всички те са представители на различни клони на това родословно дърво.

От къде произхожда названието на рода  „Лудовци„?

Пра - прадядо ми Пенчо е роден и живял в селото Бов. Къщата му се е намирала в парцела между черквата и бившата млекарница. Имал е и имоти в местността Владисловица , под махала Луково. Отивайки към имота си и стигайки до местността „Куклата”, откъдето той вече се вижда , се е провиквал: „Ей, вашта мам...., какво дирите под крушите…?” Затова хората започнали да го наричат Пенчо Лудото, а неговите наследници … Лудовци.

С течение на времето представители на рода са се сродявли с родовете Бугарски, Ламбовци, Калейовци, Билярски, Гацовци, Галаковци, Латинци, Караджовци, Лагярски, Кардашки, Изворски и др. Представители на различни поколения освен в Бов са живели или живеят в Лакатник, Церово, Желен, Своге, Еленов дол, Заселе, София, Елхово, Люляково, Морава, Съединение, САЩ, Швейцария и др.

Родът Лудовци е клон от друг,  много по-голям род Майлатовци. Веднъж Петко Даскала - дългогодишен учител в село Бов от началото на 20-ти век и втори братовчед на дядо ми Петър, го попитал: „…Петре защо на вас ви викат Лудовци, като вие сте Майлатовци….”? Частичен отговор на въпроса , поне за това какво означава името, получих през месец май 2018 година. Според проф. Христо Матанов от катедра  „Османистика”, на Софийски университет „Св.  Климент Охридски”, думата  Майлатовци има влашки корен, както и много други думи и понятия в животновъдството, когато българските земи са били под властта на Османската империя. От моя колежка от видинския край разбрах, че във влашкия език има дума  „майлат”,  която в превод означава по-широк. Може би представителите на рода са били с по-широки плещи. Но дали е така и защо рода се е наричал Майлатовци, кои са други негови представители, си остава загадка.

Изтегли PDF