Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
БЪЛГАРЧЕ НА БОВ`2021

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Основно Училище Бов

Учебното дело в Бов датира от далечната 1859 г., когато е открито килийно училище.

През 1887 г. се поставят основите на светско училище в село Бов. След откриване на жп спирка Бов и разрастване на селището, възниква необходимостта от училище. Ето защо през 1928 г. е открито Начално училище с 21 деца и първа учителка Ана Славинска от София.

Две години по-късно, през 1930 г. във вече откритата гара, пристига учителят Тодор Цветанов от София, който събира 28 ученици в пети клас. Това слага началото на Прогимназия в селището.

Тъй като строящото се училище още не е готово, учебните занятия се провеждат в частни домове и коридорите на Здравната служба. Следващата година се открива шести, а по-късно и седми клас.

През 1935 г. истинско училище отваря врати за жадните за знание ученици. Днес в тази сграда се помещава Целодневна детска градина. На 4 ноември 1975 г. тържествено е открита новата училищна сграда, в която доброволен труд са вложили и ученици, и учители, и родители. Новото училище е голямо, просторно, със слънчеви класни стаи.

Понастоящем директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" е Людмил Грозданов, който е и председател на учреденото през 2004 г. Настоятелство при ОУ и ЦДГ - Гара Бов. Намалелият брой ученици през последните години води до сливане на класове и в начален, и в горен курс. Въпреки това училищният живот е богат на мероприятия. Ученици от училището се включват активно и в дейността на читалище "Светлина - 1896" - Гара Бов.