Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Започна градежът на църквата в с. Гара Бов

На 15.08.2023 г., на големия християнски празник Голяма Богородица, започна градежът на православната църква ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Основно Училище Бов

Учебното дело в Бов датира от далечната 1859 г., когато е открито килийно училище.

През 1887 г. се поставят основите на светско училище в село Бов. След откриване на жп спирка Бов и разрастване на селището, възниква необходимостта от училище. Ето защо през 1928 г. е открито Начално училище с 21 деца и първа учителка Ана Славинска от София.

Две години по-късно, през 1930 г. във вече откритата гара, пристига учителят Тодор Цветанов от София, който събира 28 ученици в пети клас. Това слага началото на Прогимназия в селището.

Тъй като строящото се училище още не е готово, учебните занятия се провеждат в частни домове и коридорите на Здравната служба. Следващата година се открива шести, а по-късно и седми клас.

През 1935 г. истинско училище отваря врати за жадните за знание ученици. Днес в тази сграда се помещава Целодневна детска градина. На 4 ноември 1975 г. тържествено е открита новата училищна сграда, в която доброволен труд са вложили и ученици, и учители, и родители. Новото училище е голямо, просторно, със слънчеви класни стаи.

Понастоящем директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" е Людмил Грозданов, който е и председател на учреденото през 2004 г. Настоятелство при ОУ и ЦДГ - Гара Бов. Намалелият брой ученици през последните години води до сливане на класове и в начален, и в горен курс. Въпреки това училищният живот е богат на мероприятия. Ученици от училището се включват активно и в дейността на читалище "Светлина - 1896" - Гара Бов.