Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

ЗА МЛАДИТЕ РИЦАРИ И ДАМИ ОТ БОВ


За втора година единадесет деца от Бов израстват в поведението си, успеха, отношения с околните и съучениците си. Това са членовете на клуб „Млад рицар”. Децата са от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Гара Бов, избрани са за отличен успех и дисциплина и имат възможност да се докоснат до нещо ново и изключително приятно. Този клуб израства с подкрепата и с помощта на Командерия „Св. Иван Рилски” към Велик Приорат - България. Децата с достойнство носят званието Млад Рицар и Млада Дама.

До тях и през настоящата година неотлъчно бяха Иван Иванов – Почетен Командер на Командерията, Иван Дочовски – настоящ Командер, Борис Димитров, Юлиян Георгиев, Моника Пенчева. Дейността на участниците в клуба е разнообразна и градивна. Всяка учебна година председателя Невена Петрова изготвя план-програма за предстоящите мероприятия, а членовете на клуба имат възможността да изкажат мнения и да споделят предложения за своята работа. Всеки от тях е следен прецизно за положените усилия в учебния процес и тогава, когато успехът от учебните занятия е под оценка 5.00 членството в клуба се замразява. Водени от мотото „Засади дърво – остави следа” през месец април в двора на училището младите Рицари и Дами засадиха осем кедрови дръвчета, дарени от Горско стопанство – Своге. Всяко дете получи дръвче, което засади само и за което ще се грижи занапред. До всяко от дръвчетата бе поставена табела с името на детето, което го е засадило, а и птичките в училищния двор също не бяха забравени – за тях членовете на клуб „Млад рицар” сглобиха и лакириха осем къщички за птици.

В процеса на работата си децата бяха запознати с характерните животински и растителни видове в родния си край, бяха обучени в конна езда, стрелба с лък и арбалет, скално катерене. Имаха удоволствието да посетят Националния приподонаучен музей и футболен двубой в столицата. Младите Рицари и Дами бяха и част от Юбилейните празници на Бов – „За да ни има и след нас дори”. Те се вживяха успешно в ролята си на актьори, които представиха постановката „Сродяване” на Людмила Петрова в един от празничните дни. Учебната година за клуб „Млад рицар” приключи на 12 юни с провеждане на последно мероприятие и отчет на дейността. Редиците на клуба напуснаха трима членове поради навършване на пределната възраст за членство, но бяха приети и трима нови постуланти. Напусналите останаха Почетни членове на клуба с възможността да присъстват на бъдещите мероприятия, но не и да участват при взимане на решения за управлението на клуба. На специалната церемония във ферма „Чемерник” бе избран нов ръководен орган и бе награден най-добре представилият се участник за изминалата година. Всички очакват с нетърпение новата учебна година – новоприетите членове - за да се докажат, а останалите - за да затвърдят името си в клуба. За всички членове е въпрос на чест и привилегия да са част от редиците на клуб „Млад рицар” в Бов.