Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ГРАЖДАНСКА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ В БОВ


На 11 април 2011г. читалище „Светлина-1896” събра представители на различни граждански групи от Бов по повод провеждането на първа дискусия в направление „Алтернативен туризъм”. Дискусионната среща бе организирана в рамките на проект на Платформа АГОРА "Активни граждански общности чрез читалищата в България: втори етап", финансиран от Фондация "Америка за България".

Сред повече от 40 граждани на Бов, на дискусията присъстваха Калин Григоров - зам. кмет на община Своге, общинските съветници Юлиян Леков и Владимир Минчев, Марио Вутов – кмет на Гара Бов, Емилия Лисичкова – председател на Платформа АГОРА, Георги Петров – председател на Асоциация „Съвременни читалища”, Божидара Илиева – координатор проекти Платформа АГОРА, Светлин Тодоров от ТИЦ–Своге, представителите от БАН – Магдалена Славкова и Йелис Ахмедова, собственици на туристическите бази в Бов. След представянето на проектната инициатива и определянето на критерии за изведените предложения, присъстващите имаха възможността да споделят своите виждания за проблемите на селището и да заявят гражданската си позиция относно тяхното разрешаване.

Множеството изказвания засегнаха темата за замърсяването с отпадъци в селището, рушащите се сгради, неподдържаната туристическа инфраструктура, липсата на информационни табла и указателни табели. Предложенията бяха разнообразни и благодарение на тях се стигна до извеждането на следните резултати: - Беше определен ден за цялостно почистване на селището – 30 април 2011г. , като всеки един от присъстващите се ангажира да обедини около себе си живеещите в съседство; - Бяха създадени два граждански екипа за работа по осъществяването на дейности, свързани със: създаването на туристически информационен център, който да се заеме с разрешаването на изведените проблемите в сферата на туризма и инициирането на екоотряд, който да се грижи за почистването както на селището като цяло, така и на туристическите обекти в него; - Група граждани поеха отговорност за ремонтирането и обновяването на детската пощадка в центъра на селището със собствени средства; - Младежите от селото се ангажираха с частично почистване на коритото на река Трескавец, в района на ж п гарата.

Като резултат на проведения граждаски форум, извеждането на приоритетни проблеми и начините на тяхното разрешаване Сдружение „Платформа АГОРА” ще финансира разрашаването на тези проблеми ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВА с $5000. След изведените положителни резултати, присъстващите се разделиха с дата за нова среща, заявена подкрепа от местната власт, множество поети ангажименти и ентусиазъм да направят Бов едно по-красиво и гостоприемно място за живот, туризъм и почивка.