Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ПРАЗНИЦИ НА БОВ ОТЛИЧЕНИ В ОБЛАСТ „ИЗКУСТВО И КУЛТУРА ЗА РАЗВИТИЕ”


Сдружение „Платформа АГОРА” отличи Празници на Бов, 2010 „По пътеките на времето” за особен принос в развитието на местната общност в област ”Изкуство и култура за развитие”. Официалната церемония се състоя на 26 януари 2010 г. в хотел „Дедеман принцес”-София, където Народно читалище „Светлина-1896” Гара Бов получи плакет, сертификат и сумата от 500 лв. за реализираната читалищна инициатива.

На събитието присъстваха Емил Атанасов-кмет на община Своге, Силвия Петрова-председател на читалището, инж. Иван Иванов – основен дарител на празниците в Бов, читалищни настоятели и учители. По време на церемонията празниците бяха представени от участниците в клуб „Млад рицар”, които в мерена реч разказаха за 8-дневните празнични мероприятия: Нишката на времето снове, легендите за родния ни край. Потомците на българи от векове празнуват 8 дни през месец май. Нишката на времето снове и води хората по Вазови пътеки. Злио камик иска вятъра да спре, с Дядо Йоцо прави горди всеки. Нишката на времето снове-българска песен, няколко реда. Шепот от миналото нишки плете, радва младостта, която отгледа. Нишката на времето снове, Пъстра трапеза в Бов ни гостува, занаяти и конкурси да събере. Приятелството днес най-много струва. Нишката на времето снове, огньове, танци - вдъхновение. Нощна приказка, концерт-спектакъл, във въздуха танцува настроение. Нишката на времето снове, по традиция с велосипеди, шах. Спортът е за силните и смелите - в Бов сме много от тях. С нишките и времето през годините така вървиме. Празник е във всеки двор на две селища с една история и едно име.

В ролята на застъпници на Празници на Бов, 2010 бяха кметът на община Своге и инж. Иван Иванов. Г-н Атанасов сподели, че местната власт покрепя ежегодните празнични инициативи от 2006 година, чрез които се популяризира културно-историческото наследство и природно богатство в селищата от общината. Застъпниците подчертаха, че през 2011 година предстоят да се отбележат три юбилейни годишнини: 805 години откакто Бов носи своето име, 115 г. от основаването на Народно читалище “Светлина-1896” и 90 г. от създаването селище покрай жп линията - Гара Бов.

С отличия в областите „Солидарност и хуманност” и „Най-продуктивно партньорство” бяха наградени НЧ „Борба 1896", гр. Кнежа и НЧ „Светлина 1925" с. Момчиловци. Присъстващите на церемонията гласуваха за десет номинирани читалищни инициативи. Най-много гласове събра „Младежка конференция за иновативни и творчески идеи TEDxYouth@Sofia 2011” на НЧ „Бъдеще сега 2006” с. Гудевица и бе определена за победител в конкурс „АГОРА 2010”.