Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ПО ПЪТЯ НА ГЛИНАТА И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ


Два бяха поводите, събрали в навечерието на 15 януари в читалище „Светлина-1896” - Гара Бов, гости на селището и местни жители. Това бяха откриването на обновения информационен център в читалищната сграда, оборудван с компютърна техника по Програма „Глобални библиотеки-България”, и началото на третата занаятчийска учебна година в Неделното училище по грънчарство.

Сред гостите на откриването бяха Емил Атанасов – кмет на община Своге, зам.-кметът Калин Григоров, Вероника Маринова – секретар на общината, Красимира Кънева – координатор на терен от Програма „Глобални библиотеки – България” и Галина Томова – регионален координатор за София област, на събитието присъства и Марио Вутов – кмет на Гара Бов. Новите придобивки за малката „глобална библиотека” в Бов са пет компютри, мултимедиен проектор и многофункционално устройство, получени по Програмата. Община Своге подкрепи проекта с текущо заплащане на разходите за интернет и СОТ. Чрез читалището всеки потребител на библиотеката може да ползва безплатен интернет, а тези, които имат нужда от помощ, могат да разчитат на безплатни обучения от читалищния персонал. Трите страни по Проекта /чителище „Светлина-1896”, община Своге и Програма „Глобални библиотеки-България”/ се включиха в своеобразен ритуал, чрез който пожелаха на всички, пристъпващи прага на информационния център, „Да им върви по вода!”. Председателят на читалището Силвия Петрова подаде глинена стомна с вода с думите „Майката Земя ни дарява и глината, и водата, а само сръчните ръце на майстора могат от тях да сътворят истинско вълшебство” на Красимира Кънева от „Глобални библиотеки-България”, която отсипа от стомната в менчето, на кмета на община Своге, за де прелее прага на информационния център. Ритуалът носеше и посланието “Нека любовта към знанието винаги да е жива, така както водата носи живота след себе си”.

Първият урок по грънчарство на 14-те хоби-курсисти от Бов, Искрец, Церово и Томпсън бе не чрез допира до глината, а чрез он-лайн демонстрация на грънчарския занаят от архигектурно-етнографски комплекс „Етър” и от Република Гърция, първият праг, който прекрачиха бъдещите занаятчии, бе не този на грънчарската работилница, а този на библиотеката. По традиция занаятчийската учебна година ще продължи до 15 юни, а по време на тазгодишните юбилейни Празници на Бов, почитателите на грънчарството ще имат възможността да видят и закупят изработените керамични произведения. Информационният център ще е отворен в неделните дни, по време на занятията в Неделното училище по грънчарство, за да е достъпен и за хоби-курсистите в грънчарската работилница, и за гостите на Бов.