Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

СЪБОРЪТ НА РОДОВЕТЕ се отлага за м. септември 2021 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ПОГЛЕД КЪМ ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО НА БОВ


На 8 януари 2010 г. известният български археолог проф. Николай Овчаров посети НЧ „Светлина-1896“, Гара Бов.

Той се разходи из читалището, запозна се народните занаяти тъкачество и грънчарство, както и с археологическите експонати в музейната сбирка. Екипът на читалището предостави възможност на археолога да види документалния филм „Днешните рицари-Бов“, който разказа за историческите извори и за съвременния живот на потомците на родовете „латинци“ и „бугари“.

Професорът прояви интерес към местната топонимията и легенди, които са предпоставка за бъдещо проучване на района. Неговия опит показва, че в много от изследванията се е тръгвало от хипотеза, която с помощта на археологията е била потвърждавана или отхвърляна. Той сподели, че е запознат с традиционните празници на двете селища с едно име, популяризиращи местното културно-историческо наследство и с легендата за произхода на Бов.

Проф. Овчаров за първи път посети селото и предложи да се включи в един от дните на тазгодишните юбилейни празници, като разкаже за своите проучвания свързани с района и за археологията като цяло. Заедно със своя домакин – инж. Иван Иванов от Бов видният учен се отправи към селото, за да види на живо свързаните с историческото ни минало махали, чешми, оброчни кръстове, запазили до днес имената си с „латински“ произход.