Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ЗАВЪРШИ ПЪРВАТА ЗАНАЯТЧИЙСКА УЧЕБНА ГОДИНА


На 15 юни 2009 г. завърши първата занаятчийска учебна година в Неделното училище по грънчарство към НЧ “Светлина”, Гара Бов.

Читалищното фоайе събра в късния следобед малките занаятчии, техните родители, преподаватели и гости. Проектът “Неделно училище по грънчарство” се осъществи в периода 15 януари – 15 юни 2009 год., финансиран от Национален фонд “Култура” и с подкрепата на Сдружение Зонта интернешънъл клуб „Света София”, “Чавдар груп” ООД – гр. Своге, “Тим Шел” – художествена керамика – с. Вл. Тричков, Д-р Павлета Табакова и ЕТ “Росима” – Гара Бов. Основна дейност по проекта бе обучението на седем ученици между 7 и 12 год. от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” - Гара Бов в грънчарския занаят. Заниманията на малките грънчари се провеждаха всяка неделя в уютното грънчарско ателие в читалищната сграда.

Резултатът от положените усилия бе представен в рамките на Празници на Бов, 2009 – Традицията е жива под формата на изложба – базар на произведените керамични сувенири. Най – доброто от всеки проведен урок бе събрано и представено чрез филма “Уроци по грънчарство”, заснет от КТ “Алиса`93” – гр. Своге. По време на занятията всеки един от малките грънчари прояви своята индивидуалност и се отличи от останалите.

Ето защо в удостоверения си за успешно завършване на занаятчийската учебна 2009-та година всяко дете бе отличено с постижения в различна област от занаята:  Антонина Котова – за постижения в областта на гравирането и изграждането на пластика от фуршове;  Валерия Петкова – най – добра в глазирането и пластиката;  Владислав Стоименов – с уменията си в работата на грънчарското колело;  Здравко Стаменов – за заложбите си в моделирането и създаването на форма;  Михаела Димитрова – за успешното изпълнение на композиция и на фриз;  Роксана Колева – за отлични резултати в гравирането и работата на грънчарското колело; Стефани Димитрова – за възможностите си в областта на декорацията;

Удостоверенията връчиха преподавателите в Неделното училище Даниела Петрова и Валентин Найденов, които споделиха впечатленията си от работата на всяко дете. Присъстващите на срещата се разделиха с очаквания за бъдещо надграждане на проектната инициатива и нови идеи, свързани с началото на новата занаятчийска учебна година в Гара Бов през 2010г.