Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Оброчните каменни кръстове в Бов


На 1-ви ноември  2020 г. в малкия салон на НЧ „Светлина-1896” бе представена книгата на д-р инж. М. Младенов „Оброчните каменни кръстове в Бов”.

Л. Петрова даде началото на срещата като запозна присъстващите с книгата и я определи  като ценна научно-популярна литература.

Авторът сподели, че идеята за издирване на данни за оброците  тръгва преди години, когато е част от екипа, който реставрира  паметника на загиналите във войните в с. Бов. Тогава си задава въпроса „А кой ще запази спомена за кръстовете и курбаните!?”

След дългогодишно проучване, събиране на сведения от местните жители и проучвания от краеведски източници, авторът прави обобщаваща информация за всички налични оброчни кръстове в Бов – действащи и тези, които са съществували в миналото, но с времето са изгубени.

М. Младенов благодари на дарители, на всички, предоставили фактографска информация и  архивни снимки.

Средствата от продажбата на петата поредна книга, издадена от „Народно читалище „Светлина Бов”  ще бъдат предоставени за строеж на бъдещия православен храм „Св. Троица” в с. Гара Бов.