Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

СЪБОРЪТ НА РОДОВЕТЕ се отлага за м. септември 2021 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Ой, Коледо мой, Коледо!


На 25.12.2019 г. една от групите на бовските коледари, водена от С. Петков,  тръгна от площада на селището към кв. Лускач в с. Гара Бов.

Коледарско хоро, коледни кравайчета и шиник със зърно положиха началото на коледуването така, както в далечното минало се е случвало на мегдана в село Бов.

На Коледа  малки и големи коледари, пяха и наричаха за здраве, късмет, берекет… Стопаните ги посрещаха и щедро даряваха с вити краваи, плодове, пари... за здрава и богата година. Коледарска група на С. Петков за първи път коледува, а в подготовката й се включиха местното училище и ръководителката на читалищната  певческа група К. Инкова, с корепетитор  Н. Недялков.

Приготвянето за коледуването в Бов започна в началото на м. декември с изработката на коледарски дълбани /шарени тояги с дървен кръг в долната си част, която прикрепва колачетата да не изпадат/ и разучаването на коледарски песни и наричания.

В село Бов коледарските дълбани били украсявани с чемшир, червен конец и пуканки, а коледарската група задължително се предвождала от женен мъж с деца, добър стопанин, речовит и в разцвета на силите си.

Повече мигове от коледуването в албума „Ой, Коледо, мой, Коледо!” , новинарските  репортажи на ТВ Европа, в. Vesti , Nova.bg и др.