Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

СЪБОРЪТ НА РОДОВЕТЕ се отлага за м. септември 2021 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Нова българска типография


На 27 септември 2019 г. жители и гости на Гара Бов отбелязаха 80 годишнината от пребиваването на Ал. Вутимски в селото с изложба „Нова българска типография 2” и работилница по краснопис.

Гости на събитието бяха родствениците на поета Е. Пешев и Марияна Георгиева, Кирил Златков – куратор на изложбата и Борил Караиванов – организатор на инициативите Типофест и Типоклас.

Пред паметната плоча, поставена на читалищната сграда, д-р инж. М. Младенов - председател на читалището, откри инициативата и поздрави присъстващите. Благодари на преподавателите и учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, Гара Бов, от СУ „Ив. Вазов”, гр. Своге и ОУ „Ел. Пелин”, с. Вл. Тричков за проявения интерес.

Л. Петрова – член на читалищното настоятелство запозна присъстващите с биографията и творчеството на Вутимски, а четвъртокласничката от местното училище  И. Петрова разчувства жители и гости със стих. „Светла нощ”.

Организаторите на изложбата разказаха за шрифтовото изкуство, за въздействието му и за неговата идентичност през погледа на българската кирилица, за типографската практика и типографските експерименти и приканиха присъстващите да разгледат творбите и да се включат в работилницата по краснопис.

На шахматната площадка жители и гости разгледаха изложбата, а децата с интерес изписваха букви и знаци от българската азбука.

Организатори, участници и гости се разделиха, с пожелание за нови срещи.

Повече снимки от празника в албума: Поет и писменост

 

 

.