Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Финал на проекта на бовските родове


На 30.09.2018 г. се проведе последната публична среща по проект „Бовските родове-минало за бъдещето“.

На срещата бе направен хронологичен преглед от първата инициатива за засаждане на родови дървета, публичните срещи в Своге, Габровница и Осеновлаг, керамичното родово дърво, до провеждането празничните събития ДА РАЗКАЖЕМ ЗА БОВСКИЕ РОДОВЕ и НА ГОСТИ У ДОМА. На  среща бе представен новоизграденият модул БОВСКИТЕ РОДОВЕ към официалната страница на Бов www.bov.bg.

Освен старите снимки от селището, десетките  истории от В. Борисов за произхода на МЕСТНИТЕ РОДОВИТЕ ИМЕНА, в него е събрана и представена родовата памет с родословни дървета и десетки фамилни снимки на 10 бовски рода: ВРАЧЕШКИ, ЛАГЯРСКИ, СПАХИОВЦИ, ПЛОЧАРИТЕ, ИЗВОРЧАНИ, МОШИКОВЦИ, ЛУДОВЦИ, БУГАРЕТЕ, ПОПОВЦИ и КАРАДЖОВЦИ, представени от Е. Петрова, д-р инж. М. Младенов, М. Вутов, Вл. Михайлов, Р. Гекова и Л. Петрова, инж. И. Иванов, П. Петров, В. Борисов, Л. Петрова и А. Палева.

Присъстващите на срещата подкрепиха идеята за организиране, през 2019 г., на СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, на който да бъдат представени дейностите на българина в миналото и днес, чрез атрактивни състезания, инициативи, както и  отново да бъде организиран конкурс за най-добра родова ракия.

От направената анонимна анкета - 100 % от анкетираните бяха с мнение, че трябва да се съхранява и предава родовата памет, над 30 % от тях заявиха желание да разкажат за своя род през 2019 г. Ето извадка на една малка част от споделеното за публичните срещи и родовите инициативи в анкетата по проекта:  „...преживяването беше уникално, родовата памет трябва да се съхранява и предава на поколенията.“, „Хареса ми атмосферата на работните срещи-уютна, гостоприемна... Представянето на първите 10 рода беше много стегнато, мило, вдъхновяващо.“ „...трябва да се запази българското“, „Харесвам начина за среща с роднини..“, „Срещите и обмяната на информация с много хора ми бяха от голяма полза. Харесвам и инициативата със засаждане на родовите дървета“,“... най-много ми хареса родовата среща във ферма „Чемерник“ и др.

В края на срещата всички се разделиха с очакване идната година читалището в Бов отново да събере потомци от различни родове от различни крайща на страната, които да разкажат и споделят родовите си истории, а те ще станат публично достояние чрез БОВСКИТЕ РОДОВЕ в  www.bov.bg.

Настоятелството на НЧ „Светлина-1896“ благодари на десетките доброволци, които подкрепиха родовите инициативи, участваха в издирването на родовите си корени и оставиха следа в местната история.

Проектът „Бовските родове-минало за бъдещето“ се изпълни от НЧ „Светлина-1896“, с. Гара Бов в партньорство на библиотеките от НЧ „Градище 1907“, гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“, с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ с. Осеновлаг.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.