Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Изберете Бов!

Ако търсите помещение за развитие на своя бизнес в Искърското дефиле - изберете Бов!

...
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Стартира проект за бовските родове


На 15 април 2018 г. в НЧ „Светлина-1896“, с. Гара Бов бе публично представен проектът „Бовските родове - минало за бъдещето“.

Проектът ще се реализира от читалищната библиотека в Бов, в партньорство на библиотеките от НЧ „Градище 1907“, гр. Своге, НЧ „Сава Доброплодни-1956“, с. Габровница и НЧ „Климент Охридски 1924“ с. Осеновлаг, в които ще се проведат публични срещи с потомци на бовските родове.

Целите на проекта са свързани със съхраняването на местната родова памет,  поставяне  начало на Празник на бовските родове и популяризиране на местното културно-историческо наследство. Нвоизградена секция „Бовските родове“ в www.bov.bg ще събере родови истории, родословни дървета и фамилни снимки. В рамките на проекта ще се изработи керамично  дърво с  листа от глина, върху които ще са гравирани имената на 80-те бовски рода.  Дървото ще се „разлиства“ ежегодно с прибавянето на нови родови имена.

В рамките на Празника, пред гости и туристи, с мултимедийни презентации ще се представят 10 рода. Предвидени са две инициативи - на 19 май в двора на родовата къща във ферма „Чемерник“ – „Да разкажем за бовските родове“, на 27 май в големия читалищен салон - „На гости у дома“.

На 10 април 2018 г. под мотото "Дърво за моя род", преди стартирането на проекта „Бовските родове – минало за бъдещето” и в „Седмицата на гората” учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Гара Бов засадиха 11 дръвчета (10 чинара и 1 дъб) - дарение от Държавно горско стопанство гр. Своге. Тази предварителна и подкрепяща инициатива ще даде възможност всеки род да избере свое дърво, да му постави табелка със своето родово име и то да стане грижа на потомците от рода.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.