Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Читалището в Бов събра трима богослови

Любовта към църковните песнопения, богословското образование и желанието за изява обединиха трима певци ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

ДА СЕ УСМИХНЕМ НА ПРИРОДАТА


НЧ "Светлина-1896”, Гара Бов  с партньор ОУ "Св. св. Кирил и Методий” продължава работата по проект „Екологично обучение за устойчиво развитие на местната общност”, по програма на фондация "Глобални библиотеки – България.”

На 24 март 2017 г. учениците направиха поредното разбъркване на органичните отпадъци в компостера в училищния двор.

На 26 март бяха поставени две информационни табла на местата за събиране на отпадъци. 

На 31 март 2017 г. в сградата на ОУ "Св. св. Кирил и Методий бе представена изложба на предмети от отпадъци, изработени от ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Гара Бов и СУ "Ив. Вазов", гр. Своге. 

Ръководителят на проектната инициатива Л. Петрова представи целта на изложбата - усвояване на знания от децата и разпространението им сред техните връстници.

Учениците от клуб "Занимателна география", с ръководител Л. Видинска, към СУ "Иван Вазов”, гр. Своге дефилираха с ръчно изработени облекла от отпадъци. През този ден учениците от местното училище избраха, чрез конкурс дръвче, което да засадят в училищния двор. Повечето от децата гласуваха да имат череша, с която от тази пролет да обогатят овощната училищна градина.

Всичките 53-ма участници в изложбата получиха грамоти и предметни награди. С грамота бе отличена и Г. Минова-учител в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", която бе една от най-активните както при осъществяване на дейностите по проекта, така и сред учителския колектив, насърчаващ учениците да претворяват отпадъците в красиви сувенири и атрактивни предмети. С купи бяха наградени учениците: Диян Соколов - за изработката на най оригинален експонат /светещо кълбо/и Натали Емилова - за изработката на експонат с познавателна стойност /яйцеклетка/. За колективно участие купи и грамоти получиха клуб "Занимателна география" към СУ „Иван Вазов”, гр. Своге и ученицитеот 1-ви клас от местното училище, с преподавател М. Любенова.

По време на срещата бе представена мултимедийната презентация ,,Видове компост. Направления и методи за оползотворяване"  от председателя на читалището д-р инж. Методи Младенов, преподавател в Химико технологичния и металургичен университет.

Срокът за осъществяване на проектните дейности е 30 април 2017 г., като до тогава предстои да се извърши обновяване на маркировката по 2 туристически пътеки, поставяне на нови указателни табели, да се засади, избраното от децата, дръвче в училищния двор.

Повече информация за проекта може да откриете в албума ДЕЦАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА.