Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

НЧ “СВЕТЛИНА” ГАРА БОВ - В ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ


Читалищната библиотека от Гара Бов е една от 455-те библиотеки, одобрени за включване в първата фаза на програма Глобални библиотеки – България. Общият бюджет на програмата възлиза на 50 милиона щ.д.: 15 милиона щ.д. грант от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, и финансиране в размер на 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България. Програмата ще улесни достъпа на потребителите на обществените библиотеки до знания, информация, възможности и услуги чрез Интернет.

Библиотеките-партньори ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители, обслужващи посетителите. Предвижда се общо 900 обществени библиотеки от цялата страна да получат информационно и телекомуникационно оборудване и достъп до интернет, като по този начин ще станат по-привлекателни за хората, ще разширят обхвата на предлаганите услуги и ще играят по-значима роля в развитието на местните общности.

Програмата предвижда чрез набиране на допълнителни средства да се осигури оборудване за още поне 700 обществени библиотеки. Близо 3 000 библиотечни служители от над 1 600 библиотеки ще бъдат обучени в компютърни умения, нови услуги и библиотечен мениджмънт. Одобрените библиотеки ще бъдат окончателно включени в програмата след подписване на четиристранно споразумение за сътрудничество между Министерство на културата, ПРООН, съответната община и читалището/библиотеката. От 2010 г. след подписването на четиристранното споразумение и инсталиране на компютърната техника посетителите на читалищната библиотека в Бов ще могат да ползват безплатен интернет достъп. По този начин обществената библиотека ще осъвремени своя облик, превръщайки се в желано и достъпно място за все повече хора.