Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

720 кв. м. ПАТРИОТИЗЪМ


Небивал медиен интерес предизвика местната инициатива по ушиване и спускане на българския трибагреник в навечерието на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК на България.

На 2-ри март, около обяд, огромното знаме, с площ от 720. кв. м., се развя над Гара Бов, от скалата, която бовяни наричат „Малката Шипка”.

В този ден, центърът на селото бе пълен с хора, дошли да подкрепят идеята. Освен местни жители присъстваха много гости и журналисти.

Идеята за ушиване на знамето е на Боян Новков. Патриотичното дело обедини жители и приятели на родното ни село. Беше отворена книга за дарения, в която до празника се вписаха 92 дарители. Събрани бяха 1033.00 лв. Разходваните суми от дарението са за закупуване на материали - плат, конци, въжета, клинове за монтаж и възлизат на 833.60 лв. Остатъкът от дарението ще бъде използван за подобряване и обезопасяване на достъпа до скалата.

Алпинисти-доброволци се заеха с осъществяване на самото спускане, което отне часове усилена работа при неблагоприятни атмосферни условия.

Двете героини, които ушиха флага са Роза Гекова и Десислава Николова и двете родом от Бов. Това им отне около 18 часа. Те дариха своя доброволен труд в подкрепа на българщината и родното село.

Подготовката и реализацията на инициативата повдигнаха духа на местните жители и приятелите на селото ни.

Да си пожелаем инициативата да вдъхнови местната общност и следващата година всяка къща в селището ни да посрещне 3-ти март с трибагреник.