Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

БОВ ЩЕ ИМА НОВ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ


На 11.10.2013 г. в читалище „Светлина-1896”, Гара Бов се проведе тематична среща „Как да се държим в църква”.  

Това бе първата от поредица инициативи, с участието на богослова Ася Палева и пртойерей Любомир Пешев, под общо название ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН.

Под формата на беседа, Ася Палева запозна присъстващите с основните правила за поведение в църква и представи текстовете на някои църковни молитви. За хората, дошли на срещата лекторът бе подготвил и два видео филма за християнските ценности.

Породените въпроси, по време на срещата, получиха изчерпателни отговори от богослова и свещеника.

В края на срещата прот. Л. Пешев сподели, че в Гара Бов ще бъде издигнат православен храм с името „Св. Троица” и е въпрос на  време за да бъде направена първата копка. Интересното за новия храм е, че той ще е КРЪСТОКУПОЛЕН /застроената му площ от 82 кв. м. ще следват формата на кръст/ по идея на свещеника. Името на бъдещата църква е тясно свързано с традиционния празник и събор на Гара Бов, който се отбелязва на „Петдесетница”.

Петдесетница или Ден на Света Троица е голям християнски празник. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден).

Библиотекарят Николина Иванова сподели, че по идея на бовското читалищното настоятелство е поръчана и вече е изработена летописна книга за храма, в която да се отразяват най-важните и значими събития. Луксозната книга, с дебели червени корици и позлатени страници, е съвместно дарение за бъдещата църква от прот. Л. Пешев и читалището в Бов.

По време на Възраждането трите духовни стълба на българския народ са били училището, църквата и читалището. Въпреки, че човешките ценностите днес са променени, връщането ни към миналото и корените на народа ни, може отново да провокира и обедини хората, превръщайки ги в единна родолюбива общност. Това е очакването на повечето бивши и настоящи читалищни настоятели в селището.

Екипът на НЧ "Светлина-1896" текущо ще събира предложения за тематични срещи и компетентни лектори, които биха се включили на доброволни начала в инициативата ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН.