Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Продължение на видео историята "Бов - сезони, времена и хора"!

В първата част  на филма ви срещнахме с хора, които живеят или са ...

Бов - сезони, времена и хора

Гледайте видео историята "Бов-сезони, времена и хора"!

...

БОВ ЩЕ ИМА НОВ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ


На 11.10.2013 г. в читалище „Светлина-1896”, Гара Бов се проведе тематична среща „Как да се държим в църква”.  

Това бе първата от поредица инициативи, с участието на богослова Ася Палева и пртойерей Любомир Пешев, под общо название ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН.

Под формата на беседа, Ася Палева запозна присъстващите с основните правила за поведение в църква и представи текстовете на някои църковни молитви. За хората, дошли на срещата лекторът бе подготвил и два видео филма за християнските ценности.

Породените въпроси, по време на срещата, получиха изчерпателни отговори от богослова и свещеника.

В края на срещата прот. Л. Пешев сподели, че в Гара Бов ще бъде издигнат православен храм с името „Св. Троица” и е въпрос на  време за да бъде направена първата копка. Интересното за новия храм е, че той ще е КРЪСТОКУПОЛЕН /застроената му площ от 82 кв. м. ще следват формата на кръст/ по идея на свещеника. Името на бъдещата църква е тясно свързано с традиционния празник и събор на Гара Бов, който се отбелязва на „Петдесетница”.

Петдесетница или Ден на Света Троица е голям християнски празник. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден).

Библиотекарят Николина Иванова сподели, че по идея на бовското читалищното настоятелство е поръчана и вече е изработена летописна книга за храма, в която да се отразяват най-важните и значими събития. Луксозната книга, с дебели червени корици и позлатени страници, е съвместно дарение за бъдещата църква от прот. Л. Пешев и читалището в Бов.

По време на Възраждането трите духовни стълба на българския народ са били училището, църквата и читалището. Въпреки, че човешките ценностите днес са променени, връщането ни към миналото и корените на народа ни, може отново да провокира и обедини хората, превръщайки ги в единна родолюбива общност. Това е очакването на повечето бивши и настоящи читалищни настоятели в селището.

Екипът на НЧ "Светлина-1896" текущо ще събира предложения за тематични срещи и компетентни лектори, които биха се включили на доброволни начала в инициативата ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН.