Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

СВЯТО МЯСТО В СЕЛО БОВ


На 19 септември 2009 г. живописна местност над село Бов събра хора от различни поколения. Повод за това бе освещаването на “Светио кладенец” – място познато от десетки години с лечебните свойства на водата. Празничният водосвет извърши Отец Любомир Пешев и на него присъстваха Емил Атанасов – кмет на община Своге, Данчо Христов – зам. кмет на община Своге, Марио Вутов – кмет на Гара Бов и кметския наместник на село Бов – Петър Коцев. „Първият каптаж на извора е направен през 1932 година, когато кладенецът е осветен от отец Иван и отец Григор.” - разказа 78-годишния Петър Стоянов, най-възрастния жител на селото, който се грижи за поддържането на святото място.

След освещаването мястото е познато на местното население като „Светио кладенец”. 74 години по-късно група ентусиасти, сред които Петко Алексов, Атанас Леков, Петър Стоянов, Валентин Георгиев, Николай Цонев, Асен Веселинов, Николай Вутов, Траяна Лекова и Линка Пешева решават да построят чешма. В резултат на това водата е изследвана и нейните уникалните свойства са доказани – лекува очни, сърдечно-съдови и стомашни заболявания. Интересен факт е, че независимо от времето и за престояване в затворен съд, водата не губи качествата си. Носи се легенда, че високо над чешмата се намирали старо селище и останки от тракийско светилище. Това свято място събра в съботния следобед над стотина гости от столицата, общината, селото и по традиция всеки опита от курбана за здраве. След кратък рецитал на стихове от местната жителка Траяна Лекова, кметовете Емил Ататнасов, Марио Вутов и Петър Коцев прерязаха лентата на новопостоената чешма. “Светио кладенец” бе изграден с материали, предоставени от община Своге и ГБС – клон Диабаз, Гара Бов и благодарение на безвъзмездния труд на местните жители.