Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Оброците в землището на село Бов и село Гара Бов са множество и са отбелязани с каменни кръстове, като всеки от тях е посветен на определен християнски светец. Тези места се посещават от вярващите на определен църковен празник или календарен ден и по традиция се изпълнява обред за здраве и благополучие, защита от суша, градушки, наводнения, пожари и др. Задължителен елемент от празника е жертвоприношението. На мястото се коли животно - вол, теле, агне, овца и се приготвя курбан. С кръвта се пръска оброчният знак, за да бъде чута молитвата и приета "жертвата". На оброчния кръст и около него през време на празника на светеца (или светците), на който е посветен кръстът, се палят свещи, освещават се храни и вода за здраве. Оброците в миналото са били поставяни на свещенни места, за които през вековете до наши дни се носят различни предания.

На около тридесет метра южно от днешната хижа "Тръстеная" могат да бъдат открити руините от средновековния манастир "Св. Панталеймон". По време на османското робство в тази местност е имало страноприемница, обслужваща пътя, по който е минавала турската хазна. Светата обител е разрушена от турците през кърджалийските времена. Днес на мястото е запазен оброкът "Св. Панталей Пътник" със стар оброчен кръст.

В местността "Манастира" на около 1,5 км. източно от Гара Бов са открити следи от старо селище и ранносредновековна християнска църква. Манастирската черква "Св. Архангел Михаил" многократно е разрушавана и възобновявана. Днес до останките от каменните зидове на манастира се намира каменен кръст, при който ежегодно се отбелязва с курбан църковният празник на светеца.

На около един километър в североизточна посока от връх Издремец, в местността "Плочите", се намира оброчният кръст "Св. Георги Победоносец", където всяка година на Гергьовден се подготвя курбан. Забележителното при извършването на обреда е, че курбанът не представлява сготвена супа от жертвеното животно, както при всички останали курбани в селото. Този курбан се подготвя чрез цяло изпечено агне. Всеки присъстващ (семейство, фамилия), собственик на стадо с овце, принася свое агне. В миналото това е било и място за съревнование при определянето на най-добрите овчари.

В землищата на двете населени места село Бов и село Гара Бов се намират още множество оброчни кръстове: "Св. Дух", "Св. Никола" (от 1864 г.), "Св. Атанас" (от 1929 г.), "Св. Дванадесет апостоли" (от 1926 г.), "Св. Кирил и Методи", два кръста "Св. Петър и Павел" (в махала Габровница от 1902 г. и в село Бов), кръст "Св. Георги Победоносец", "Св. Константин и Елена", "Св. Кръст" (от края на XІX в.), "Св. Пророк Илия" (поставен 1931 г.), "Св. Иван Рилски", "Успение на Пресвета Богородица", "Св. Архангел Михаил", "Св. Спас", "Св. Панталей Пътник" и др.