Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2010

Организаторите на Празнизците на Бов през 2010 г. избират за празничните инициативи мотото „По пътеките на времето”, символично пътеките на времето водят и в миналото, и в бъдещето. По тях личат следите, оставени от хората, преминали по тях.

За празниците в читалището на бовски стан е затъкана  пътека на времето, към която всеки от участниците и гостите в дните на празници може да затъче своя шарка, да прибави свой цвят и да остави остави свое послание в шарената черга. След празниците пъстрата пътека остава траен спомен, веществено свидетелство за творческата мисъл, талант и ентусиазъм на местните хора, техните гости и приятели!

По предложение на д-р инж. М. Младенов по време на празниците се инициира любителски фотографски конкурс за снимки, представящи интересни моменти от провеждането на празничните инициативи от 16 до 23 май в Бов.

ДЕН ПЪРВИ: 16 май, НА МЕГДАНА в село и Гара Бов се събраха представители на различни поколения, за да открият празничните инициативи с водосвет и да се повеселят по повод традиционния събор на с. Бов.

Няколко пъти през първия празничен ден майското слънце бе сменяно от пролетен дъжд, сякаш за да покаже на хората, че няма нещо по-силно от природата. От десетки години на този ден хората от село Бов празнуват своя традиционен събор, а вече пета година неделята след Спасовден, е и първият ден от празниците на двете селища с една история и едно име. Традиционният водосвет бе извършен от протойерей Любомир Пешев, който след богослужебния ритуал пожела на присъстващите „да пазят историята, традициите и преди всичко истината, както и празниците да оставят следа в душевността на хората, а не само да се свързат с изобилието на трапезата”. За всички присъстващи имаше по късче пита с мед, след което и деца, и възрастни видяха как техните баби са тъкали пъстри черги, пътеки и китеници на домашните си станове. В читалището Ангелина Георгиева бе „основала” и затъкала шарена пътека на бовски стан. Всеки желаещ имаше възможността да се докосне до народния занаят тъкачество, като затъче своя шарка и прибави свой цвят към шарената черга – символ на бовските празници „По пътеките на времето”.

Синьото бе първият цвят затъкан в пътеката от Людмила Петрова, чиято идея е тези празници да се родят в Бов преди пет години. След като пожела „да е синьо и безоблачно небето по време на 8-дневните бовски празници” тя сподели, че затъкава синьото за свой цвят в пътеката, като символ на небето, въздуха, реките, прикачи към своята шарка и листче със своето име и датата на днешния празник. След първата шарка, след първия цвят, след първото листче се заредиха и млади, и стари на стана, за да се докоснат до миналото на своите предци, да оставят свое послание и частица от себе си за своите наследници, втъкани в шарената черга. В този ден сякаш невидимите нишки на позабравения народен занаят свързаха млади и стари, минало и настояще, за да остане сътвореното от тях за бъдещето. За да остане една пътека – пътеката на времето, по която всеки оставя своите следи. Преоткрийте историята, обикнете я, продължете я!

ДЕН ВТОРИ: 17 май, ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ преминаха участниците в клуб „Млад рицар” към ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Гара Бов. Мероприятието започна с рецитал, посветен на Патриарха на българската литература, от малките рицари в читалищното фоайе, а всички присъстващи затъкаха свои шарки в „пътеката на времето”. Част от присъстващите взеха участие в туристческия поход до Вазовата къща в махала „Кошущица” и поставиха паметна плоча, дарена от рицарите тамплиери, командерия „Св. Иван Рилски” към велик приорат България.

ДЕН ТРЕТИ: 18 май, в литературния конкурс ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ се включиха 10 участника /В. Георгиева, В. Венциславов, В. Стоянов, Г. Димитрова, Е. Петков, Л. Илиев, М. Данова, М. Благоев, Н. Димитрова, П. Тошева/ с 12 легенди, митове и семейни предания от миналото на селищата в община Своге. Изпратените произведения бяха класирани в две възрастови групи – автори до 14 и до 25 г. Наградите на публиката, която гласува след представянето на всеки от авторите, получиха: „Легенда за Вълчан хайдутин” на П. Тошева и „Истината за името на село Бов” с автор Е. Петков. Жури, в състав Н. Николов, член на управителния съвет на Съюза на българските писатели, Ю. Геловска, ръководител на литературен клуб „Александър Вутимски” гр. Своге и Л. Петрова, член на Съюза на независимите български писатели оцени с призови места легендата за „Село Батулия” на В. Георгиева и преданието за „Крепостта на връх Кошущица” на В. Стоянов. Всички авторски творби са част от елекронната книга „Защото има българи от векове”.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: 19 май, с ДОБРЕ ДОШЛИ, ДОБРЕ ЗАВАРИЛИ организаторите посрещнаха участниците в кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” с кулинарната изложба на традиционни гозби от бовския край, подготвена от местните жители /А. Георгиева, А. Ангелова, Б. Асенов, Б. Пеева, Б. Исаева, В.  Иванова, В. Кръстанова,  Г. Виденова, Д. Младенова, Е. Рангелова, И. Ангелкова, И. Петкова, Л. Вутова, М. Танова, М. Петрова, М. Ценева, Н. Георгиева, Н. Николова, Н. Л. Иванова, П. Иванова, С. Петрова,С. Илиянова,  С. Филипова, Ц. Гекова/, изложба базар на предмети от Неделното училище по грънчарство и и изпълнения на любителски читалищни състави /от  гр. Своге, с. Габровница, с. Гара Лакатник, с. Миланово, с. Осеновлак и с. Церово/.

Празничният ден започна с кулинарна надпревара в импровизираната кухня на Пеньо Иванов на площада в Гара Бов, в която взеха участие ученици от 9 Г клас на ПГ „Велизар Пеев” гр. Своге, напътствани от Г. Николова. Отбор „А” – Е. Петков и Д. Павлов се съревноваваше с отбор „Б”, представен от Ж. Стоянов и Л. Апостолов. Те премериха сили в приготвянето на ястието „Кавърма в омлет”. Журито с председател П. Петров от А.Р.И.З. 7 и членове К. Костадинов – зам.-председател на ВМРО,  М. Зафиров – член на ОС на ВМРО, М. Вутов – кмет на Гара Бов, М. Кодева – в-к „Всичко за семейството” и М. Петрова, излъчиха за  победител  отбор „Б”.

Гостите на празника взеха участие в закачливите игри „Кой изяде боба?”и „Кой изпи виното?”. Посетителите разгледаха пътуващата изложба за детски рисунки на тема „Рецептите на баба”, а своето вдъхновение върху лист хартия изрисуваха и малките палавници от Бов.

ДЕН ПЕТИ:  20 май, С ПЕРО И ПЕСЕН НА ЗЛИО КАМИК се изкачиха любителите на литературата, а повод за това бе отбелязването на 160 години от рождението на Иван Вазов. Учителката по литература  И. Ангелкова заедно с нейни възпитаници представиха част от Вазовото творчество. На мястото, където е живял прототипът на Вазовия герой Дядо Йоцо, Л. Петрова представи тазгодишното допълнение към електронната книга „Бов – шепот от миналото”, което разказва за  приноса на инж. Асен Цонев за развитието на Бов и селищата от община Своге. Отличените участници в литературния конкурс „Защото има българи от векове” получиха своите награди, осигурени от комплекс „Божилово” – с. Заселе, а колорит в празника внесе певческа група „Бовчанките” със своето изпълнение на песента „Лесно се либе залиби”.

ДЕН ШЕСТИ: 21 май, своите стъпки ПО ПЪТЕКИТЕ НА ВРЕМЕТО на откритата лятна сцена в поречието на река Трескавец направиха участниците в клуб „Млад рицар”, с председател Н. Петрова, детски фолклорен танцов състав „Светлина”, с ръководител П. Асенова; формация за модерен балет „Арт-М”, с ръководител М. Петрова, танцов състав „Нашенки” и гостите от Танцова формация „Фолкпалитра” – гр. София, с ръководител З. Григорова.

За първа година бе учредена награда – РИЦАРСКА СТАТУЕТКА за всяка възрастова група от литературния конкурса „Защото има българи от векове”, осигурена от Командерия „Св. Иван Рилски” – гр. София.

Рицарските статуетки бяха връчени от командера на командерията И. Иванов на авторите, представили най-добрите митове, легенди и предания на рицарска тематика. Статуетките получиха В. Стоянов за произведението „Крепостта на връх Кошущица” и М. Пеков за „Леки перца”. Край на вечерта отбеляза завилото се дълго хоро от гости и участници в празника под живописния скален венец в поречието на защитената местност Трескавец.

ДЕН СЕДМИ: 22 май, бе отреден за СПОРТЕН ПРАЗНИК, в който на площада в Гара Бов се проведоха състезание с велосипеди за деца и юноши и общинско първенство по шахмат. В трите възрастови групи състезатели с велосипеди, победители станаха над 15 г. – Хр. Пламенов, до 15 г. Цв. Цветков и до 10 г. Б. Асенов. Шахматният турнир за деца и юноши също бе оспорван. Първо място в него завоюва Е. Йорданов, за второто място се пребори Б. Палев, а на трето място се подреди И. Коцев. Всички участници получиха грамоти за участие,  а наградите за победителите бяха осигурени от ЕТ „Рубин” – Гара Бов. Турнирът по шахмат за възрастни отново спечели майсторът на спорта М. Вутов, с подгласници Б. Вутов и К. Кръстанов.

ДЕН ОСМИ: 23 май, НА МЕГДАНА В ГАРА БОВ отново се изви традиционното кръшно хоро и дъждовното време не попречи за доброто настроение на бовчани.

Своята съпричастност и подкрепа при реализирането на тазгодишните празници проявиха: Командерия „Св Иван Рилски” – гр. София, печатница „Импера – Иван Иванов” – гр. София, кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, телевизия „Своге” – гр. Своге; „Тим шел – художествена керамика” – с. Вл. Тричков, комплекс „Божилово” – с. Заселе, ПГ „Велизар Пеев” – гр. Своге, РПК „Чавдар” – гр. Своге, Хр. Йовов, Ал. Григоров и представители на местния бизнес от с. Гара Бов: ЕТ „Рубин – Петър Владов”, ЕТ „Идал – Иван Иванов”, ЕТ „Росима – Росен Колев”, ЕТ „Прима – Сийка Петкова”, ЕТ „Здравка Стаменова”

След празниците комисия по оценка за постъпилите 22 фотографии в любителския конкурс: М. Младенов, С. Минов и П. Петров, оповестиха резултатите и връчиха наградите на участниците във фотографския конкурс “По пътеките на времето”.

Снимка, с автор И. Андонов, печели първо място; снимка, с автор П. Петрова, печели второ място; снимка, с автор: Н. Петрова, печели трето място (с обща оценка 86,67%). Тримата наградени получиха авторски картини, подсигурени от художничките М. Любенова и К. Бурова, грамоти и керамични сувенири от Неделното училище по грънчарство.

За организацията и провеждането на Празници на Бов се провеждат  8 срещи, от които 7 за подготовка и 1 отчетна среща на празниците.

Участници в инициативния комитет на празници на Бов, 2010: инж. Ал. Григоров, А. Георгиева, А. Палева, Б. Димитров, Г. Виденова, Д. Младенова, Е. Петрова, инж. И. Иванов, И. Дочовски, И. Ангелкова, И. Георгиева,  Л. Петрова, Л. Вутова, М. Вутов, д-р инж. М. Младенов,  М. Минова, инж. Мл. Петров, М. Петрова, М. Христова, Н. Лалова, Н. Л. Иванова, Н. Т. Иванова, П. Коцев, П. Кардашка, П. Владов, Св. Симеонова, С. Петрова, Цв. Манойлова.

Сдружение „Платформа АГОРА” отличава Празници на Бов, 2010 „По пътеките на времето” за особен принос в развитието на местната общност в област ”Изкуство и култура за развитие”. Официалната церемония и награждаването се провежда на 26 януари 2011 г. в хотел „Дедеман принцес” – София, където НЧ „Светлина-1896” Гара Бов получава плакет, сертификат и сумата от 500 лв. за реализиране на най-добра читалищна инициатива за 2010 година.