Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2008

На първата работна среща за празниците, състояла се на 21.11.2007 г. присъстващите единодушн приемат предложението на Росен Григоров от с. Вл. Тричков за графично оформлената на лента с изписания девиз „Българи от векове”, под логото на Бов.

На тази среща се ражда и местното знаме. Болшинството от присъстващи, сред които Г. Виденова, К. Аламуров, Л. Грозданов, Л. Петрова, М. Вутов, М. Георгиева, М. Петров, М. Петрова, М. Петрова, П. Владов, П. Кардашка, С. Петрова и С. Николова, подкрепят предложението знамето на Бов да е: бял правоъгълник, в долната си част с две цветни ленти, разположени хоризонтално: зелена и синя. Зеленият цвят – като символ на природата, а синият – на многобройните реки и водопади на територията на двете селища – с. Бов и Гара Бов. Върху знамето, в горния ляв ъгъл е местният герб с  девиза на селището. 

Предложението на П. Кардашка за отстояние между цветните ленти в знамето се приема единодушно от присъстващите.

За първи път в рамките на празниците по идея на Л. Петрова се инициира литературен конкурс за кратък исторически разказ  под надслов "Защото има българи от векове". Целта на конкурса е да се издирят и популяризират легенди, митове и семейни предания от миналото на селищата в община Своге. Подкрепени са и предложенята на Н. Иванова за изграждане на електронна база данни в областта на краезнанието чрез едноименната книга “Защото има българи от векове и на Н. Божилова за осигуряване на наградния фонд за участниците.

В рамките на тези празници се поставя началото на електронен сборник за спомени, събития, интересни малко известни факти от миналото на селището със заглавие „Бов – шепот от миналото“.  Електронната книга е „отворена" за хора, които искат да издирят „корените“ си като първите материали са предоставени от П. Кардашка.

През 2008 година празниците са посветени на 90-годишнината от летуването на Иван Вазов в Данговата къща и бовския край и оганизаторите избират за тяхно мото – „Не се гаси туй, що не гасне”.

ДЕН ПЪРВИ: Традиционният събор на село Бов, на 8 юни – неделя,  поставя началото на празниците, които се провеждат  с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на кмета на община Своге – Е. Атанасов.

ДЕН ВТОРИ: На 9 юни – понеделник празниците продължавата с туристически поход „По стъпките на Вазов”. Ентусиазирани  походници се стекоха в големия салон на читалище „Светлина” – Гара Бов, където имаха възможността да се запознаят с мултимедийна презентация на пешеходен маршрут с. Бов – Вазова къща – с. Гара Бов. Презентацията, подготвена от спортно-туристическата паралелка към ПГ „Велизар Пеев” – град Своге, съвместно с информационно-обучителния център към читалище „Светлина” имаше за цел да популяризира  Вазовата пътека по цялата ù дължина. Вазовата пътека започва от махала Кръст при село Бов и е с изходен пункт при водопада Скакля и село Заселе. Зрителите на презентацията бяха заинтригувани от представените интересни факти за времето, което Вазов е прекарал в бовското землище – произведенията му за този край, климатични и географски особености на маршрута, както и природните и културно-исторически забележителности на Бов, илюстрирани с богат снимков материал.
Поради лошото време, част от по-малките походници се отдадоха на спортни развлечения на закрито, а учениците поеха по Стъпките на Вазов към Данговата къща.  

ДЕН ТРЕТИ:  За литературния конкурс „Защото има българи от векове” постъпиха  6 литературни предложения от: Вл. Кардашки, Вл. Стоименов, Е. Алексиева, М. Петрова и Ст. Владимирова. Бяха представени пред компетентно жури, с председател Н. Николов, член на съюза на българските писатели и Л. Петрова и публиката. Победителите бяха класирани в две възрастови групи – до 14 г. и до 25 г.

Наградата на журито в първата възрастова група спечели Вл. Стоименов на 11 г. за разказа си „Легенда за трескавската мома”, а във втората възрастова група спечели Е. Алексиева с разказа си „…Защото е имало българи от векове...и ще пребъдат във вековете”. Наградата на публиката получиха Е. Алексиева, М. Петрова и Вл. Кардашки. Наградите за победителите бяха осигурени от Комплекс „Божилово” – с. Заселе.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: Истински празник настъпва в читалищната сграда на 11 юни /сряда/ на поредната празнична инициатива „Добре дошли – добре заварили”. Празникът започва с представяне на кулинарна изложба, в която се включват: В.  Иванова, В. Кръстанова, Г. Иванова-Банова, Г. Николова, Г. Симеонова, Д. Младенова, Д. Цветкова,  И. Ангелкова, Л. Петкова, М. Георгиева, М. Танова, М. Цветкова, Н. Л. Иванова, П. Петрова, П. Кардашка, Р. Петрова,  Р. Симеонова,  С. Петрова, С. Павлова и С. Симеонова с традиционни гозби от бовския край.

Гости на НЧ „Светлина” – Гара Бов бяха любителските читалищни  колективи от Гара Лакатник, село Осеновлаг, село Томпсън, село Габровница, село Церово и село Реброво. Сцената се изпълни с пъстри носии, а изпълненията на певческите и танцови колективи вдигна градуса на настроението.

Домакините от бовското читалище поздравиха своите гости с изпълнение на детската певческа група с ръководител Снежана Сандова и състава за хумористични фолклорни изпълнения „Нашенки”. Всички читалища получиха плакети и грамоти за участието си, а след края на програмата опитаха вкусните гозби, приготвени от участници в кулинарната изложба. 

ДЕН ПЕТИ: Една от най-колоритните инициативи по време на Празници на Бов, носеща името „С перо и песен”, се провежда на 12 юни /четвъртък/ на мястото, където е живял прототипът на Вазовия герой Дядо Йоцо, а именно местността Злио Камик в село Заселе.  Празникът започва с изпълнението на Т. Симеонова на стихотворението „Аз съм българче” и представяне на  разказа „Дядо Йоцо гледа”  от С. Найденов. В Деня на Вазовото творчество взеха участие поети и писатели от Община Своге, литературен клуб „Ал. Вутимски” – гр. Своге и певческа група „Бовчанки” с ръководител Св. Балтаков. Спомени за пребиваването на Вазов в нашия край споделиха: Н. Божилова – собственичка на комплекс „Божилово” с. Заселе, чиито съпруг В. Божилов е от рода на Йордан Маринков Църнярски /Дядо Йоцо/ и Е. Петрова – дългогодишен читалищен секретар на бовското читалище. Бяха представени и наградени отличените произведения от литературния конкурс „Защото има българи от векове”.

Всички празнични инициативи бяха заснети от КТ „Алиса 93”, а този ден бе филмиран и от телевизия ВВТ. На празника присъстваха и В. Манолова от телевизия ВВТ и Т. Мачковска от в. „Седмичен труд”.

ДЕН ШЕСТИ: „Не се гаси туй, що не гасне” – под този надслов преминава големият празничен концерт, състоял се вечерта на 13 юни /петък/. Поради дъждовното време концертът се провежда в големия читалищен салон и едва побира желаещите да  присъстват на концерта на местните читалищни състави и да станат част от концерт-спектакъла на „Сите българи заедно”. Огромен интерес предизвикаха изпълненията на детските състави за народни и модерни танци с ръководители П. Асенова и М. Христова, танцов състав „Нашенки” и женската певческа група„Бовчанки”, с ръководител Св. Балтаков. С бурни аплодисменти публиката посреща Н. Григоров и целия колектив на “Сите българи заедно”.

Гости на празника бяха  зам.- кметове на Община Своге Д. Христов и К. Григоров, секретарят на Община Своге В. Маринкова, кметът на Гара Бов М. Вутов и общинските съветници Вл. Минчев, К. Трифонов и Ю. Леков. Поздравителни адреси за празника се получиха от Министерство на културата и от Е. Атанасов – кмет на Община Своге. 

ДЕН СЕДМИ: Поредната инициатива от празниците се провежда на 14 юни /събота/, когато централният площад на Гара Бов се превръща в истинско спортно съоръжение. На откритата шахматна площадка в Бов се провежда оспорван турнир /със съдия С. Митров/, който бе заслужено спечелен от М. Вутов, майстор на спорта по шахмат и кмет на селището. Негови подгласници станаха К. Кръстанов и К. Митев – майстор на спорта по шахмат.

Малките спортни състезатели премериха сили в състезание с велосипеди и бяха класирани в три възрастови групи. В първата група от 7 г. до 10 г. победител става Цв. Цветков, във втора до 14 г. – Е. Петков и в трета със завидното време от 18 сек. пръв е Хр. Киров. 
      

ДЕН ОСМИ: По време на традиционния събор на Гара Бов на 15 юни /неделя/ е проведен фотоконкурс „Празникът през обектива”. Жителите и гостите на селището гласуваха за най-атрактивна снимка, направена по време на празниците. Победителят в конкурса П. Димитрова бе наградена официално от кмета на селището с мобилен телефон, а след тава всички се отдадоха на народно веселие с оркестър „Веселие”.

За организацията и провеждането на Празници на Бов се провеждат 11 срещи, от които 10 за подготовка и 1 отчетна среща на празниците,  с участието на представители на читалището, местните жители, учители, местната власт, дарители.

Участници в инициативния комитет на празници на Бов, 2008: Бл. Пешев, Г. Виденова, Д. Младенова, Е. Петрова, инж. И. Иванов, И. Петкова, И. Ангелкова, К. Аламуров,  Л. Грозданов, Л. Петрова, М. Вутов, М. Георгиева,  инж. Мл. Петров, М. Петрова, М. Христова, Н. Божилова, Н. Л. Иванова, Н. Т. Иванова, П. Асенова, П. Владов, П. Кардашка, Св. Симеонова, С. Найденов, С. Николова, С. Петрова, Ст. Владимирова.