Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

ПРАЗНИЦИ НА БОВ,2024

ДЕН ПЪРВИ: На 13 юни /четвъртък/ в с. Бов храмовият празник бе отбелязан с празничен водосвет и курбан за здраве.

ДЕН ВТОРИ: На 16 юни /неделя/ жителите на село Бов отбелязаха своя традиционен събор с посрещане на гости и народно веселие на площада.

ДЕН ТРЕТИ: На 17 юни /понеделник/ на ФБ-страницата на Бов бе публикувана кратката видео история „Ако децата управляваха Бов”, заснета с ученици от местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: На 19 юни /сряда/  на събитието ДА РАЗКАЖЕМ ЗА ИМЕТО НА СВОЯ РОД, с водещ Людмила Петрова, в  пенсионерския клуб „Скала” с. Гара Бов се събраха  десетки потомци на бовските родове, сред които и 94-годишната баба Николица от Джугларския род.  

Прелетели хиляди километри от далечна Америка, за първи път Кристофър и Мартин Параланов се докоснаха до българските корени на своя дядо Иван Ковачев, който в далечното минало е бил кмет на Бов и читалищен председател. На този ден ДЪРВОТО НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ прибави в короната си родовите листа, с разказите, на БУЛЬОВЦИ, ГАНЧОВЦИ, ДАНГОВЦИ, ДЖУГЛАРЕТЕ, МИНЧОВЦИ и КОВАЧЕТЕ. След празника потомката на Ковачете -  Ваня Параланов записа първото дарение, за годината в ИМЕННИКА НА РОДОВЕТЕ, за издигащата се църква в с. Гара Бов. В края на деня всички се разделиха след като опитаха вкусното печено агне, дарено за събитието от Валентин Тасков.

 ДЕН ПЕТИ: На 21 юни /петък/ за поредна година, на лятната сцена  благотворителното събитие: РОДОВЕ ДА СЕ СБЕРЕМ – ХРАМ ДА СЪГРАДИМ за събиране на средства за строящия се храм „Света Троица” в с. Гара Бов.

Гост на събитието беше инж. Даниела Дакова – секретар на община Своге. Поздравления към жителите на Бов бяха отправени от Марио Вутов – кмет на с.Гара Бов и председателят на читалището д-р инж. Методи Младенов.

За първа година, в началото на празника, бе организирано наддаване за родови погачи, които бяха омесени и дарени за църквата от Теодора Иванова, Сияна Маринкова, Мариана Стоянова, Елия Христозова, Анжелика Иванова и Зоя Данчова. За наддаването бе предоставени и пчелен мед от Митко Владов, Димитър Захаринов и Кирил Николов. Албена Злакьова беше подсигурила дървени сувенири за всички, които се включиха в инициативата.

Тази година сбирката от родови пейки се увеличи с още една, тази на род РАНЧОВЦИ, дарена от Бойка Иванова. Една от изненадите, на благотворителния концерт за издигане на местна църква, бе от сем. Димитър и Галина Чaпалови, които дариха 100-килограмова църковна камбана за бъдещия храм "Св. Троица" в Бов, а издигащият се храм "Св. Троица"се сдоби и с новоизписана икона, дарена от сем. Стефан и Стефани Карлови.

В празничния концерт участваха: детско-юношески състав за народни танци „Бовянче” с ръководител Христо Станков,  певческа група за обработен фолклор „Бовска китка” с ръководител Костадинка инкова, корепетитор Недко Недялков и солист Славчо Петков,  Състави за народни танци от Искърското дефиле с ръководител  Силвестър Христов.

Видим интерес в малки и големи зрители предизвика огненото шоу на  Огнена група "FireLab" – Враца, което беше горещо аплодирано

Дарители за храма вписваха имената и даренията си в ИМЕННИКА НА РОДОВЕТЕ, зад който през целия празник стоеше Ева Иванова. Сумата в края на събитието бе в размер на 1560 лв, с 285 лв. от приходите от наддаването за домашни погачи и пчелен мед.

Дългоочакваната народна певица Теди Еротеева се включи с дарение за църквата, реализирано от продажбата на нейни  дискове с любимите й песни. За празничната атмосфера допринесе и танцова формация "Хоро", чиито изпълнения бяха както на сцената, така и сред публиката. До среднощ, сред скалите под звездите на Бов,  звучаха обичани  български песни в изпълнение на фолклорната изпълнителка и се виха кръшни хора.

За вълшебната атмосфера на празника голям дял имаше:  перфектното озвучаване, атрактивното осветление и сценични ефекти, осигурени от Ивайло Иванов;  буйният огън и богатата заря, озарила празничното небе над селището. Най-големите ентусиасти посрещнаха новия ден на лятната сцена в Бов.

А фотографът Борис Кръстев засне стотици снимки и десетки видеа от празничната вечер, които безплатно предостави на читалището.

ДЕН ШЕСТИ: На 22 юни /събота/ В шахматния турнир участваха 16 мъже. На първо място, по традиция, се класира Марио Вутов, второто място завоюва Даниел Григоров, а бронзовия медал спечели Калин Нанчев.

Най-много спечелени точки и златен медал за Георги Кулинчев, след него по брой точки и сребърен медал за Тодор Спасов и бронзов медал за Бисер Вутов. Турнирът премина под коректното съдийство на Славчо Митров.

С благодарност към всички доброволци и дарители, които станаха част от празничните събития на двете селища с едно име-Бов. ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2024 се организираха от НЧ „Светлина 1896” кметствата в село Бов, с. Гара Бов и с финансовата подкрепа на Община Своге.