Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Празници на Бов, 2023

ДЕН ПЪРВИ: На 25 май /четвъртък/ в с. Бов храмовият празник бе отбелязан с празничен водосвет и курбан за здраве.

ДЕН ВТОРИ: На 27 май /събота/ на лятната сцена в Бов се състоя благотворителното събитие: РОДОВЕ ДА СЕ СБЕРЕМ – ХРАМ ДА СЪГРАДИМ. За втора поредна година каузата бе събиране на средства за строеж на храм „Света Троица” в с. Гара Бов.

  Партньор и дарител на благотворителната инициатива бяха Кулинарните фестивали на България в лицето на г-н Стоян Стоянов. Негова беше идеята за приготвяне на Жетварски таратор по стара бовска рецепта. Хората, които желаеха да го опитат, даряваха  за бъдещия храм в една от предоставените кутии. Събраната сума бе на стойнст 296,30 лв.

  Дарители за храма бяха и желещи да впишат имената си в ИМЕННИКА НА РОДОВЕТЕ. Общата сума в края на събитието бе в размер на 2047,60 лв.

Поздравлрния към жителите на Бов бяха отправени от Марио Вутов – кмет на с.Гара Бов и зам. кмета на Община Своге – Илия Богданов. Председателят на читалището д-р инж. Методи Младенов разказа за идеята за построяване на църква и даде информация за събраните до момента средства в банковата сметка на църковното настоятелство.

В благотворителния концерт се включиха: малката Белослава Даниел Петрова – виолончелист, певческа група за обработен фолклор „Бовска китка” с ръководител К. Инкова и корепетитор Н. Недялков, певческа група „Жар” към културния дом на транспортните работници – София с ръководител Светослав БалтаковГабриела Конева –поп певица от Своге, детска фолклорна група „Славей” с. Церово с ръководител Михаела Иванова, детски танцов състав “Бовяне” с ръководител Силвестър Христов и танцова формация „Бовяне” с ръководител Валентина Терзиева.

Събитието бе открито с представяне на инициативата ПОГАЧАТА НА МОЯ РОД. Лятната сцена бе изпълнена от участници с домашно приготвени  погачи за бъдещия храм. Те бяха оценявани от жури в състав: Стоян Стоянов – представител на Кулинарните фестивали на България, Вероника Миланова – управител на верига заведения за хранене в София и Албена Злакьова – кулинар със собствена ФБ-страница „Домашни вкусотийки от Бов с люБов”. За най-вкусна погача призът получи  Валентина  Терзиева. Беше  ѝ присъдена голямата награда на Община Своге - паричен чек за 100 лв. Г-жа Терзиева дари тази сума за бъдещия храм „Света Троица”. На всички участници в инициативата  ПОГАЧАТА НА МОЯ РОД бяха раздадени поощрителни награди.

По време на концерта,  някои от „по-смелите” зрители  участваха в игри с публиката:  „Познай стара дума от бовския край” и „Колачета и дълбани”. За тях също бяха осигурени награди.

  От 19:30 ч. на лятната сцена запя фолклорната певица  Радостина Паньова.

Финалът на събитието бе в 21:00 ч., отбелязан с празнична заря и песнопението „На многая лета”.

ДЕН ТРЕТИ: На 29 май /понеделник/ на ФБ-страницата на Бов бе публикувана кратката видео история „Ако децата управляваха Бов”.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: На 3 юни /събота/ се състоя шахматен турнир за деца и възрастни.

Класиране /деца/: 1 място и златен медал за Максим Томов;  2 място и сребърен медал за Божидар Василев; трето място и бронзов медал за Елия Христова.

Класиране /възрастни/: 1 място и златен медал за Марио Вутов, 2 място и сребърен медал за Даниел Григоров и 3 място и бронзов медал за Калин Нанчев.

  В груповата игра ВСИЧКИ СРЕЩУ КМЕТА, майсторът на спорта по шахмат М. Вутов игра едновременно на 5 шахматни дъски, както и с група деца на площадката с големия шах. В рамките на 30 мин. всички партии бяха спечелени от кмета с изключение на наравно завършилата партя с децата.

ДЕН ПЕТИ: На 4 юни /неделя/ ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2023 завършиха с народно веселие на площада по случай традиционния събор на с. Гара Бов.

И една новина, вдъхновена от Жетварския таратор и благотворителното събитие през 2023 г. РОДОВЕ ДА СЕ СБЕРЕМ ХРАМ ДА СЪГРАДИМ, която бе отбелязана на страницата на Кулинарните фестивали на България във ФБ, а именно обявен е национален конкурс за най-чудната рецепта и изпълнение на Жетварски таратор. Благодарни сме на баба Дима, която за първи път сготви този таратор с внучката си Ема пред екипа на читалището и бе записана във видео историята „Бовските родове – неразказани истории”.

Кметство с. Гара Бов и НЧ ”Светлина 1896” изразяват благодарността си към дарителите на ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2023: Албена Злакьова, Бойко Борисов, Николай Николов, Людмил Василев - управител на Хранителен магазин гара Бов, Младен Петров, МОНДЕЛИЙЗ  БЪЛГАРИЯ ЕООД, Стоян Стоянов и Кулинарните фестивали на България, и Община Своге.

  Снимките от инициативите са събрани в албума ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2023Празници на Бов, 2023.