Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Празници на Бов, 2019

С празничен водосвет на големия християнски празник Възнесение Господне /Спасовден/ започнаха Празници на Бов,2019. И тази година празниците обединиха местните институции, дарители, доброволци и  частен бизнес с цел, заедно да  популяризират местния бит и култура.

ДЕН ПЪРВИ: На 6 юни /четвъртък/ празниците започнаха с полагане на венец пред паметника на загиналите във войните в с. Бов, а по-късно по традиция с курбан за здраве жители и гости почетоха празника. Денят продължи с празнично веселие на площада.

ДЕН ВТОРИ: на 10 юни /понеделник/  Бов бе символично управляван от учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. За един ден: кмет на Бов бе К. Иванов; В. Кирилов беше директор на училището; директор в детската градина бе Т. Иванова; Р. Алексова беше библиотекар в читалищната библиотеката; Е. Конова  бе началник на  пощенската станция, а Е. Митрова отговаряше за  жп гарата.

ДЕН ТРЕТИ: На 14 юни /петък/  се проведе  първия СЪБОР НА РОДОВЕТЕ в Бов!  

От 16,00 ч. в малкия салон на читалището под надслов  „Да разкажем за бовските родове” представители на 5 бовски рода – Баленски, Бекярски, Чорбаджийски, Манговци и Злакьовци разказаха историята на своя род в слова и снимки и показаха своето родословно дърво. Следващите 5 листа с имената на родовете „разлистиха” керамичното дърво пред Неделното училище по грънчарство.

Празникът продължи с КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА на стари български ястия  и КОНКУРС ЗА НАЙ-ДОБРА РОДОВА РАКИЯ.  

1-во място в конкурса за НАЙ-ДОБРА РОДОВА РАКИЯ спечели Р. Кръстев от род Скробарски.

 „Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи... как изпърво са живеели и прекарвали...”

С Паисиевите думи Л. Петрова постави началото на родовите игри ОТ ВРЕМЕТО НА БАБА И ДЯДО, които се проведоха от 18,00 ч. по поречието на р. Трескавец. В атмосферата на миналото се включиха малки, големи и още по-големи момичета и момчета.

В първата игра „ДА ИЗБРОДИРАМЕ ИМЕТО НА БОВ” , под патронажа на Л. Петрова участничките „майсторски” извезаха името на селището.

Истински „екшън” предизвика играта „ДА ПРЕНЕСЕМ МОМАТА ПРЕЗ РЕКАТА”. Като стрела, свогенският момък, К. Войков премина през мостчето, грабна бовската девойка В. Милева и я пренесе само за 17 сек.

Сръчният тъпанджия от „Бовска китка” Н. Недялков, спечели приза при РОНЕНЕТО НА ЦАРЕВИЦА, а Д. Атанасова намота най-бързо ПРЕЖДАТА НА МОТОВИЛКАТА.

Децата се включиха в играта  „РАЗДЕЛИ ЦАРЕВИЦАТА ОТ БОБА” и  сръчната А. Коцева най-бързо раздели смесените зърна в двете панички.

Представител на групата от с. Чибаовци, общ. Своге успя да победи в играта „ДА ДОНЕСЕМ ВОДА ОТ РЕКАТА С МЕНЦИ И КОБИЛИЦА”.

Победителите в забавленията получиха съдчета за мед МЕДЕНА ЛЮБОВ ОТ ГАРА БОВ, а всички участници – грамоти.

Десетки хора от различни краища на България вписаха с перо своите имена и род в ИМЕННИКА НА РОДОВЕТЕ.

По време на празника присъстващите подкрепиха изграждането на РОДИТЕЛСКИ КЪТ в бовската библиотека, като си закупиха ръчно изработени сувенири, изработени с много любов от Л. Петрова.

Най-малките се люлееха на празничната люлка, а малки и големи се забавляваха, като си направиха забавни фотосесии на специално изработените пана.

„По времето старо на нашите родове - жените тъкали са шарени черги, момите са правили свилени кърпи, от  тънка коприна за чеизи наречени.
Мъжете са правили люта ракия...дедите от нашите родове!

С тези думи в 17,00 ч. представители на различни поколения откриха НОЩНИЯТ КОНЦЕРТ  на лятната сцена.

Поздравления към жителите на Бов отправиха Марио Вутов – кмет на Гара Бов и Методи Младенов – председател на НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов.

Жителите и гостите на Бов бяха поздравени от танцов състав „В Шоплука”, гр. Н. Искър, с р-л И. Георгиев, от НЧ „Св.св. Кирил и Методий”, с. Желен и местните  читалищни състави -  танцов състав „Бовяне” /малка и голяма група/, с р-л В. Терзиева и певческа група „Бовска китка”, с р-л К. Инкова, корепетитор Н. Недялков и солист С. Петков.

Празникът продължи с песните на СИТЕ БЪЛГАРЕ ЗАЕДНО на светлината на запалени огньове! За финал – празнична заря, сред скалите, под звездите!

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: на 15 юни /събота/ празниците продължиха с велосипедни състезания за деца и шахматен турнир за юноши, девойки и възрастни.

В 10,00 ч. в училищния двор се проведе състезание с велосипеди за деца и юноши, организирано от Людмил Грозданов – директор на училището. В двете възрастови категории класиралите се на призовите места получиха медали. Всички останали участници получиха грамоти за участие. 

В късния следобед приключи  шахматният турнир за деца и възрастни, в който се включиха 15 любители на шахмата.

Под съдийството на С. Митров се оформи крайното класиране:

при девойките: 1-во място - Ал. Василева; 2-ро място - С. Петрова

при юношите: 1-во място - И. Илиев;  2-ро място - Н. Ангелов; 3-то място - Б. Христов;

при мъжете: 1-во място М. Вутов; 2-ро място Т. Спасов; 3-то място Д. Григоров

ДЕН ПЕТИ: на 16 юни /неделя/ ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2019, завършиха с народно веселие  на площада, по случай традиционния събор на с. Гара Бов.

Кметство с. Гара Бов и НЧ „Светлина-1896“ изразяват благодарността си към дарителите на ПРАЗНИЦИ НА БОВ,2019: С. Стаменов, И. Иванов, Р. Раданов, Д. Малиновски, А. Митров, К. Иванов, С. Митров, Б. Борисов, М. Владов, Н. Симеонов и П. Филипов.

Снимките от нициативите са събрани в албума ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2019