Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Празници на Бов, 2018

За 13-та поредна година Празниците на Бов, събраха в 7 дни  празнични инициативи между църковните празници Спасовден и Петдесетница.

ДЕН ПЪРВИ:  на 17 май-СПАСОВДЕН /четвъртък/, с празничен водосвет, извършен от протойерей Л. Пешев и курбан за здраве, започнаха празниците на Бов пред църквата "Възнесение Господне" в с. Бов.  

ДЕН ВТОРИ:  на 19 май  /събота/, във ферма „Чемерник” празникът „ДА РАЗКАЖЕМ ЗА БОВСКИЕ РОДОВЕ” бе открит с песента БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ, с децата от инициативана БЪЛГРАЧЕ НА БОВ,  които облечени в  носии и показваха предмети от миналото на Бов.

Благодарствени писма получиха авторите на текста и музиката на песента – Л. Петрова, за написването на текста и Св. Балтаков за предоставената музикална композиция. Вокалното изпълнение на песента е на В. Додева и Т. Димитров.

Представители на 10 бовски рода – Бугарете, Врачешки, Изворчани, Караджовци, Лагярски, Лудовци, Мошиковци, Плочарете, Поповци и Спахийци  разказаха за произхода, името на своя род и интересни събития от историята му.

/Инициативата е част от проект „Бовските родове – минало за бъдещето”, който се  реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата./

Организиран бе конкурс за най-добра родова ракия, в който от 10-те участници, В. Михайлов, от рода на Плочарете, спечели първото място и грабна купата.

ДЕН ТРЕТИ: на 20 май /неделя/ в с. Гара Бов се проведе ПРАЗНИЦИ  НА ХЛЯБА В ОБЩИНА СВОГЕ. На празника в Бов с питки и погачи се представиха 12 участници, от 12 до 80-годишна възраст.

Жури в състав: Н. Копринджийска – зам. кмет на община Своге, М. Вутов – кмет на Гара Бов и А. Маринков присъдиха първо място на М. Минева, която получи приз и парична награда. Всички участници получиха грамоти, а за доброто настроение  се погрижиха певческата група, с р-л К. Инкова и танцовият състав при читалището, с р-л В. Терзиева.

В късните часове на деня местните хора и гостите на с. Бов отбелязаха традиционния празник на площада  с народно веселие.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: на 22 май  /вторник/, децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” символично управляваха Бов. Директор на училището беше Т. Петрова, Р. Алексова беше в детската градина, К. Иванов беше началник ж.п. гара, М. Христов обслужваше жителите в пощата, В.Кирилов, в качеството си на кмет  разрешаваше проблемите на жителите на Бов, а Е. Митрова посрещаше потребителите на библиотеката.  

 ДЕН ПЕТИ:  на 25 май за поредна година НОЩНИЯТ КОНЦЕРТ  събра стотици жители и гости на Бов на лятната сцена.  С емблематичната песен на Е. Димитров „Моя страна, моя България”  и стихове за родината Т. Антонова и В. Милева откриха празника. 

Жителите и гостите на Бов бяха поздравени от танцов клуб „Зора”, с р-л Й. Стоянов, фолклорна група „Шопска плетеница”, с р-л С. Събчева  при НЧ „Св. Ив. Рилски-1922”, с. Мрамор,  от НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1956”, с. Желен, с изпълнението на П. Димитрова и местните  читалищни състави -  танцов състав, с р-л В. Терзиева и фолклорна група, с р-л К. Инкова.

До среднощ, празникът продължи с песните на народната певица ГУНА ИВАНОВА. Великолепният глас и прекрасните песни на певицата накараха присъстващите да извият кръшни хора около запалените огньове.

Всички участници в певческата група, художествените ръководители към читалището и Гуна Иванова бяха приятно изненадани от поднесените цветя от С. Митров.

С много песни, танци и пищна заря, подсигурена от Н. Николов и Б. Тошков нощният концерт, под звездите сред скалите, се превърна в истински празник за жителите и гостите на Бов.

ДЕН ШЕСТИ:  на 26 май /събота/ празниците продължиха с велосипедни състезания за деца и шахматен турнир за юноши, девойки и възрастни.

В училищния двор, под ръководството на директора - Л. Грозданов бяха проведени велосипедни състезания в две групи. Призовите места спечелиха : П. Митров, Р. Кадийска, П. Злакьов, Илиев и Кр. Истатков Всички останали велосиредисти се прибраха със значки и грамоти за спомен от участието си.

В късния следобед приключи  шахматният турнир за деца и възрастни, з който се включиха 22 любители на шахмата.

Под стриктното съдийство на С. Митров се оформи крайното класиране:

при девойките: 1-во място Ал. Василева ; 2-ро място; С. Петрова;

при юношите: 1-во място И. Илиев;  2-ро място Д. Димитров; 3-то място Н. Димитров;

при мъжете: 1-во място К. Нанчев; 2-ро място Х. Гергов. ; 3-то място Б. Вутов;

По време на „шахматните размисли” бовяни показаха  своите кулинарни умения, организирани от А. Злакьова, която заедно с Б. Грозданова, В. Месалска, В. Кръстанова, Д. Младенова, Д. Теофилова, М. Младенов, И. Кръстанова  почерпиха присъстващите с вкусни баници, погачи, сладки...

 ДЕН СЕДМИ:  на 27 май на църковния празник Петдесетница по традиция бовчани посрещат   гости, а в късните часове на деня заедно се веселят на площада.

Тази година под надслов „НА ГОСТИ У ДОМА” читалищният салон събра  роднини и приятели на  10-те бовски рода – Бугарете,    Врачешки, Изворчани, Караджовци, Лагярски, Лудовци, Мошиковци, Плочарете, Поповци и Спахийци.

На празничната сцена представител на всеки род, чрез мултимедийна презентация представи  своя род. Първите 10 листа с имената на родовете „разлистиха” керамичното дърво пред Неделното училище по грънчарство.

Празникът продължи с поставяне на табели с родовите имена, на засадените дръвчета в двора на бъдещия правосавен храм. Засадените 10 чинара и 1 дъб от този ден станаха грижа на  местните хора.

/Инициативата е част от проект „Бовските родове – минало за бъдещето”, който се  реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата./

Последният ден на празниците завърши с народно веселие на площада.

Кметство с. Гара Бов и НЧ „Светлина-1896“ изразяват благодарността си към дарителите на ПРАЗНИЦИ НА БОВ, 2018: ЕДНОЛИЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ - ЕТ „Албена”, с управител А. Цонева, „Здравка Стаменова” с управител З. Стаменова; ЕДНОЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ - „Идал”, с управител И. Иванов; „Бети 2012”, с управител Л. Рангелова;  „Трейд Лайн” ООД, с управител К. Минчев,  „Теди Билд”, с управител Т. Тодоров; В. Анков, Н. Симеонов, Б. Тошков, Пл. Филипов, М. Малиновски.

Снимките от 7-дневните инициативи са събрани в албума Празници на Бов,2018