Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти

Според писмените  извори църквата в сeло Бов "Възнесение Господне" е разположена върху руините на старо неолитно селище.  През 1737 г. енорийският храм бил разрушен от турските набези.

След дългогодишно забвение през 1861 г. църквата е възстановена, като дотогава богослуженията са били извършвани край останките от зидовете и. Поради липсата на свещеник тогавашният даскал Никола Гергов се заел с църковните дела. Той бил ръкоположен за православен свещеник в Пирот поради липса на лице с висш духовен сан в Софийска околия. При завръщането си Никола Гергов бил тържествено посрещнат от местните християни край стария оброчен кръст до чешмата "Чичеро".

Църковните служители  в село Бов са били едни от първите учредители на  училището и читалището. Първото училище в селото носело името на самата църква - Основно народно училище "Св. Възнесение". През  1907 г. свещеник  Иван поп Николов бил и председател на местното читалище "Светлина".

Храмовият празник на църквата "Възнесение" ежегодно се отбелязва на Спасовден - 40-ият ден след Великден. В първата неделя след Спасовден се провежда  традиционният събор на село Бов, а следващата неделя - Петдесетница на село Гара Бов, като в рамките на тези дни са ежегодните Празници на двете селища с една история и едно име - Бов.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.

ИЗВОРИ

Изворите в землището на двете селища с една история и едно име – Бов, са множество. Голяма част от тях са каптирани още от времето на Второто българско царство, а някои имат френски и италиански наименования - Мацула, Елчин и Чичеро. Намерените и датирани глинени тръби /1187 – 1396 г./ от изградения водопровод при извора Елчин и днес могат да бъдат видяни в читалище "Светлина-1896".