На югоизток от центъра на село Бов по маркираната Вазова пътека за около 30-40 минути се достига до запустялата махала "Данговци". Тя е разположена в южното подножие на връх Кошущки. Тук се намира къщата на Иван Дангов, в която през 1917-та и 1918-та година е отсядал и творил писателят Иван Вазов. Оттогава до днес къщата на Иван Дангов е позната като Вазовата къща. В близост до нея се намират оброчният кръст "Св. Илия" и старинна каменна чешма. Къщата е с южно изложение, надвесена над долината на река Трескавец от едната страна, а от изток се виждат скатовете на връх Издремец. Интересен факт е, че "данговци" по това време наричали хората, които се славели със своя особен характер. Вазов, който тогава е бил на 68 години, харесал дъщерята на своя стопанин. Тя се казвала Лица, но авторът в своето творчество я нарича Лица Хубавица.

След своето първо посещение Иван Вазов се привързва към частта от Искърския пролом между Лютиброд и Бов, на която посвещава своята стихосбирка "Скитнишки песни".
"Вазовата къща" и махала "Данговци" попадат в територията на защитена местност "Трескавец" и са достъпни както от Гара Бов, така и от местността "Кръст" в село Бов.

ОЩЕ ОТ ТОЗИ РАЗДЕЛ:

ЦЪРКВА "ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ"

Според писмените извори църквата в сeло Бов "Възнесение Господне" е разположена върху руините на старо неолитно селище. През 1737 г. енорийският храм бил разрушен от турските набези. След дългогодишно забвение през 1861 г. църквата е възстановена, като дотогава богослуженията са били извършвани край останките от зидовете и. Поради липсата на свещеник тогавашният даскал Никола Гергов се заел с църковните дела.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ

Паметникът се намира в централната част на село Бов. Изграден е през 1932 година в памет на загиналите бовчани в Балканската и Отечествената войни. Паметникът е с обща дължина 8 метра и се състои от две части: постамент и монумент на войник, който държи пушка. Според местното население войникът на паметника носи образа на цар Борис ІІІ.