Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
БЪЛГАРЧЕ НА БОВ `2019

До 8 декември 2019 г. изпращайте предложенията за БЪЛГАРЧЕ НА БОВ,2019 

...
ДА ДАРИМ И ПОДКРЕПИМ!

 

...

РОД ИЗВОРЧАНИ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Роза Гекова и Лидия Петрова

Около 1900 година дядо Петър Леков Еленин и брат му Георги тръгват от Габровница, където се били заселили много години преди това и стигат до местостта Изворо, където купуват земя. Започват строеж на къща, в която по-късно се присъединяват и останалите членове на семейството без трите сестри. Те се омъжват... едната в Лакатник, другата в Еленов дол и третата в Брезов дол. Пристигат с фамилията Палашки. Спират се на този имот, тъй като има вода и е благоприятно за отглеждане на животни. Местността се казва Изворо, защото там извира хубава и чиста вода. Постепенно хората започват да ги наричат Изворчане, Изворчани и Изворски, чиято фамилия по-късно приемат всички и стават Изворски, което име е останало и до днес.

Така пристигат всички братя, построяват къщи и се разделят, като съответно всеки създава свой дом и семейство. Пръв построява къща Петър, после сина му Стоян, а по-късно и всички синове.

Дядо Петър Еленкин имал 7 сина и 1 дъщеря. Синовете Андрея, Стоян, Мито, Иван и Петко се заселват в Изворо, брат им Георги отива на война и там го убиват. Алекси остава в Габровница. Сестрата Василка се омъжва и приема фамилията на Латинците и заживява в местността Луково в с. Бов, където създава семейство с трима сина. Братът Алекси, който остава в Габровница създава семейство и отглежда 7 деца. Той остава там, а местността се казва Баленски дол и от там Баленчани, а всъщност са от рода Изворски. Стоян отглежда 4 дъщери. Петко създава семейство и отглежда 3 деца. Другият брат Иван се оженва в Зверино и там създава семейство от  от 4 сина /1 доведен/ и 1 дъщеря. И тъй като от Бов се изселва в Зверино при жена си, там всички го наричат Бовски. И до днес ги знаят и познават така. Най-малкият брат Мито отглежда 2 деца. Най-многобройна е челядта на сина Андрея. Тя се състои от 11 деца – 7 сина и 4 дъщери. Един от синовете, Пешо, е осиновен, но нито и за миг не се е почувствал чужд, винаги е бил и се е чувствал Изворчанин. Братята и сестрите му с нищо не показвали неприязън към него, напротив той винаги е бил един от тях.

Братът на дядо Петър Еленин, Георги също се заселва в Изворо, но по - късно се отделя, купува имот в селото Бов и прави нова къща и създава семейство от 7 деца.

По - голяма част от фамилията правят къщи и на гарата Бов, където е близо до влака, защото е удобна връзката с големия град, където работят и учат децата им.

Фамилията наброява 540 човека, като една част вече не са между живите. Всички синове и дъщери на нашите дядовци са си останали в селото с малки изключения на тези, които са отишили да учат в София и са останали там.

Всички от фамилията са учили, кой в отделения, кой в класове, а в днешно време почти всичките ни деца са завършили висше образование. Във фамилията ни има от обикновени работници до офицери, военни, счетоводители, учители и др.

Ние сме горди българи с тази фамилия Изворски!

Изтегли PDF