Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

РОД БУГАРЕТЕ


ИСТОРИЯТА НА РОДА

Автор: Валентин Борисов

Бугарете са живеели в местността „Трескавец”, около поречието на р. Трескавец, в която се вливат реките: Раков дол, Костенски дол, Варадинов дол и други малки реки.

Те са се издържали със земеделие и животновъдсво. Нивите са засявали с пшеница, ръж и овес. Отглеждали са картофи, царевица и др. Развивали са градинарството. Една пчаст от хората са работили в залесяването към горското стопанство.

Към края на 50-те години на територията на селището започнали геоложки проучвания и мъжете започнали работа по сондите. В същото време продължили да обработват земята и да отглеждат животни – основно овце и говеда. Жените били домакини и от се грижели за децата,покъщнината и др.

През 1962 г. се открива флотационната фабрика към рудник „Издримец” за преработка на медна и оловна руда, която се транспортира с автомобилен транспорт до ММГ „Г. Димитров” – гара Елисейна, окръг Врачански.

По средата на 1922 г. се спира производството на концентрата и се транспортира единствено рудата за преработка. След 3-4 години закриват рудник „Издримец” и се разработва рудник „Венец”, Лакатник. Работниците започват работа в новий рудник.

В същото време продължили да обработват земите си и да отглежсат животни. В средата на 70-те и началото на 80-те години започнали да закупеват  парцели в Гара Бов и да строят къщи. Младите завършвали образованието си в гр. Своге и гр. София.

Болшинството от хората работели вече в София.

Ще обърна внимание, че Кръстан е участвал в войните на територията на Гърция.

Изтегли PDF