Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

ЗА ГРЪНЧАРСТВОТО И ТУРИЗМА В БОВ


Два бяха поводите, които събраха гости и приятели на читалище „Светлина-1896” на 12 януари 2012 г. Недедното училище по грънчарство отново отвори врати за любителите на старите български занаяти, а присъстващите на събитието имаха възможност да се запознаят с новата проектна инициатива в сферата на туризма в Бов.

На празника бяха Ренета Кръстанова – зам. кмет на община Своге, общинските съветници Габриела Величко и Юлиян Леков, Мария Рачева – журналист от Българско национално радио.

Кметът на Гара Бов Марио Вутов и зам. кметът на община Своге Ренета Кръстанова, по стара българска традиция, плиснаха менчето с вода пред прага на Неделното училище, където хоби-курсистите бяха посрещнати от своята преподавателка Даниела Петрова с питка и мед.

Двете сформирани групи от хоби курсисти ще имат възможноста да творят всяка последна неделя на месеца, а изработените от тях сувенири ще бъдат предлагани в бъдещия Туристически информационен център в Бов.

След ритуала по откриването на четвъртата занаятчийска учебна година присъстващите бяха запознати с дейностите по стартиращия нов проект, а Методи Младенов представи туристическия маршрут, чрез виртуално фото-пътешествие. Снежана Тошева, преподавател в Професионална гимназия „Велизар Пеев” разказа за съвместната работа със Студентския спасително-авариен отряд при обучението на бъдещите туристически гидове в Бов, а Ренета Кръстанова заяви готовността за подкрепа от страна на община Своге при реализирането на проектните дейности.

Информация за двата празнични повода и цялостната дейност на НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов ще бъде излъчена по програма „Христо Ботев” на БНР в съботната утрин.

Празникът завърши с пожелания четвъртата учебна година в Неделното училище по грънчарство да бъде спорна, успешна и ползотворна за всичките си хоби-курсисти и техните преподаватели, а новият проект в областта на туризма да привлече вниманието на много туристи към Бов и да послужи за основа при реализирането на подобни проектни дейности в общината.