Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

ЗА МЛАДИТЕ РИЦАРИ И ДАМИ ОТ БОВ


За втора година единадесет деца от Бов израстват в поведението си, успеха, отношения с околните и съучениците си. Това са членовете на клуб „Млад рицар”. Децата са от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Гара Бов, избрани са за отличен успех и дисциплина и имат възможност да се докоснат до нещо ново и изключително приятно. Този клуб израства с подкрепата и с помощта на Командерия „Св. Иван Рилски” към Велик Приорат - България. Децата с достойнство носят званието Млад Рицар и Млада Дама.

До тях и през настоящата година неотлъчно бяха Иван Иванов – Почетен Командер на Командерията, Иван Дочовски – настоящ Командер, Борис Димитров, Юлиян Георгиев, Моника Пенчева. Дейността на участниците в клуба е разнообразна и градивна. Всяка учебна година председателя Невена Петрова изготвя план-програма за предстоящите мероприятия, а членовете на клуба имат възможността да изкажат мнения и да споделят предложения за своята работа. Всеки от тях е следен прецизно за положените усилия в учебния процес и тогава, когато успехът от учебните занятия е под оценка 5.00 членството в клуба се замразява. Водени от мотото „Засади дърво – остави следа” през месец април в двора на училището младите Рицари и Дами засадиха осем кедрови дръвчета, дарени от Горско стопанство – Своге. Всяко дете получи дръвче, което засади само и за което ще се грижи занапред. До всяко от дръвчетата бе поставена табела с името на детето, което го е засадило, а и птичките в училищния двор също не бяха забравени – за тях членовете на клуб „Млад рицар” сглобиха и лакириха осем къщички за птици.

В процеса на работата си децата бяха запознати с характерните животински и растителни видове в родния си край, бяха обучени в конна езда, стрелба с лък и арбалет, скално катерене. Имаха удоволствието да посетят Националния приподонаучен музей и футболен двубой в столицата. Младите Рицари и Дами бяха и част от Юбилейните празници на Бов – „За да ни има и след нас дори”. Те се вживяха успешно в ролята си на актьори, които представиха постановката „Сродяване” на Людмила Петрова в един от празничните дни. Учебната година за клуб „Млад рицар” приключи на 12 юни с провеждане на последно мероприятие и отчет на дейността. Редиците на клуба напуснаха трима членове поради навършване на пределната възраст за членство, но бяха приети и трима нови постуланти. Напусналите останаха Почетни членове на клуба с възможността да присъстват на бъдещите мероприятия, но не и да участват при взимане на решения за управлението на клуба. На специалната церемония във ферма „Чемерник” бе избран нов ръководен орган и бе награден най-добре представилият се участник за изминалата година. Всички очакват с нетърпение новата учебна година – новоприетите членове - за да се докажат, а останалите - за да затвърдят името си в клуба. За всички членове е въпрос на чест и привилегия да са част от редиците на клуб „Млад рицар” в Бов.