Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

БОВ – ЕДИН ПРАЗНИК, ТРИ СЪБИТИЯ


На 16 април 2011 г. - ЛАЗАРОВДЕН в три събития се включиха малките, големите и вече порасналите деца от Гара Бов. В 11.30 ч. из Бов звъннаха лазарски гласчета, люшна се лазарско хоро, преметна се лазарска кърпа: „Ой, Лазаре, Лазаре тука първо дойдохме да благословим стопани, да си люшнем хорцето, да ви стоплим сърцето, да поникне пшеница, да са здрави дечица”. Китните лазарки пяха, играха и наричаха. Гостоприемните домакини даряваха кошниците им с всичко що е родило земята, а в лазарската кърпа връзваха железна пара „както е железна парата, така да е железно здравето в къщата”.

В късния следобяд всички се събраха при вързаната лазарска люлка, където лазарките си разделиха даровете, децата се люшнаха за здраве, а някои баби си припомниха далечното миналото, когато и те са лазарували. ЗА ПЪРВА ГОДИНА 4-месечната Рая посрещна Лазаровден с цветно венче на главата и малка кошничка в ръката, ЗА ТРЕТА ГОДИНА Антон Дончев бе дошъл да „улови” с фотоапарата си миговете на традицията и ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА Павлина Кардашка подготви заедно с децата лазарските песни. Ден по-рано, водени от мотото „Засади дърво – остави следа” в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” участниците в клуб „Млад рицар” засадиха осем кедрови дръвчета, дарени от Горско стопанство – Своге. Всяко дете получи дръвче, което засади само и за което ще се грижи занапред, а до всяко от дръвчетата бе поставена табела с името на детето, което го е засадило.

Строителна компания „Prima Build” достави на клуба осем къщички за птици, които младите Рицари и Дами трябваше да сглобят и лакират. Когато къщичките бяха довършени, бяха поставени на дърветата в двора на училището. Всяко дете само постави къщичката, която сглоби на дървото с надежда, че тя ще стане дом на птичка. На ЛАЗАРОВДЕН участниците в клуба научиха за характерните животински и растителни видове в родния край. Те бяха обучени в стрелба с арбалет и езда. Изключителен интерес предизвика стрелбата с лък и след редица опити най-накрая бе постигната и целта – центърът на мишената бе пробит. Докато лазарките възпроизвеждаха стария български обичай, а младите Рицари и Дами бяха посветени на природата в бовския край, танцьорите от формация за модерен балет „Арт-М” и малчуганите от целодневната детска градина поздравиха екипът на медицински център „РепроБиоМед” по повод три юбилейни годишнини: 70-годишния юбилей на Д-р Павлета Табакова, 10-години от създаването на медицинския център и 25 години ИнВитро оплождане в България.

Събитието се проведе в Националния исторически музей-Резиденция „Бояна”, където огромните зали бяха изпълнени с детски глъч и празнично настроение. Над 500 гости, сред които редица народни представители, кмета на община Своге – Емил Атанасов, колеги, пациенти и приятели се събраха, за да засвидетелстват своето уважение и благодарност към дългогодишните усилия в сферата на ин витро оплождането.

Талантливи “ин витро” деца представиха постиженията си в различни области на науката, изкуството и спорта, някои взеха участие и в музикално-артистичната програма, част от която бяха групите АКАГА и „Фа диез”, Влади Ампов-Графа, Мая Нешкова, бовските танцьори и много други. Шестте малки дами от детската градина в Гара Бов се превърнаха в своеобразна атракция със своите стилизирани народни носии и мил поздрав към майките. В резултат на положените усилия всяко от момиченцата получи лично от д-р Табакова специално изработената за повода Юбилейна монета. Всички присъстващи на събитието си тръгнаха с подаръци и споделени прекрасни впечатления от подготвения „Art Baby Fest – 2011”, а деня на ЛАЗАРОВДЕН бе изпълнен с празнични вълнения повече от всякога, както в Бов, така и извън него.