Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

МЕСТНИЯТ НИ ФОЛКЛОР И ЗАНАЯТИ В СЛОВАКИЯ


Партньорството между община Своге и словашкия град Ступава продължи своята традиция и през 2010-та година. От 30 септември до 04 октомври се проведе ежегодният празник на зелето, който се превръща в тридневно необичайно оживление от разнообразни събития и мероприятия. За доброто представяне на нашата община тази година се погрижиха самодейни състави на НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов и НЧ „Градище-1907”, град Своге.

В едночасовата българска танцово-певческа програма взеха участие танцов състав „Нашенки”, с хореограф Петя Асенова и формация за модерен балет „Арт-М”, с ръководител Михаела Христова при читалището в Гара Бов, както и женската фолклорна група за автентичен фолклор, с ръководител Снежана Борисова към читалището в град Своге. Представена бе и изложба-базар на керамични сувенири от Неделното училище по грънчарство в Гара Бов. Празничните мероприятия уважиха също кмета на община Своге – Емил Атанасов, зам. кмета - Калин Григоров, секретаря - Вероника Маринова и представители на нашата общинска администрация. Гостоприемните домакини и този път старателно се погрижиха за своите гости, като им предложиха разнообразна културно-познавателна програма. Празничните мероприятия започнаха с провеждането на бароков концерт в катедралата на град Ступава и традиционното изложение на хризантеми в градската галерия. Групата от община Своге имаше възможност да посети българския културен институт в Братислава, където изнесе самостоятелен концерт на открита сцена в центъра на града.

Голям интерес сред посетителите на Ступава предизвика изложението на огромни тикви, зелки, плодове и зеленчуци, аранжирани в причудливи форми. Докато всички опитваха традиционните местни гозби, на сцената в града-домакин се изявяваха както местни танцови и певчески колективи, така и състави от Чехия, Унгария и България. Въпреки студеното есенно време нашите самодейци имаха възможността да разгледат намиращата се в близост до словашкия град столица на Австрия – Виена.

Заредени с добро настроение и доволни от своя престой представителите на община Своге отправиха своите специални благодарност към любезния домакин, родом от Своге – Петър Младенов и неговото семейство, които съпътстваха и обгрижваха свогенскага група през цялото време. Гостуването в Словакия остави след себе си частица от магията на българския фолклор и дъх на глина от керамиката на малките бовски грънчари.