Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
БЪЛГАРЧЕ НА БОВ `2019

До 8 декември 2019 г. изпращайте предложенията за БЪЛГАРЧЕ НА БОВ,2019 

...
ДА ДАРИМ И ПОДКРЕПИМ!

 

...

МЕСТНИЯТ НИ ФОЛКЛОР И ЗАНАЯТИ В СЛОВАКИЯ


Партньорството между община Своге и словашкия град Ступава продължи своята традиция и през 2010-та година. От 30 септември до 04 октомври се проведе ежегодният празник на зелето, който се превръща в тридневно необичайно оживление от разнообразни събития и мероприятия. За доброто представяне на нашата община тази година се погрижиха самодейни състави на НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов и НЧ „Градище-1907”, град Своге.

В едночасовата българска танцово-певческа програма взеха участие танцов състав „Нашенки”, с хореограф Петя Асенова и формация за модерен балет „Арт-М”, с ръководител Михаела Христова при читалището в Гара Бов, както и женската фолклорна група за автентичен фолклор, с ръководител Снежана Борисова към читалището в град Своге. Представена бе и изложба-базар на керамични сувенири от Неделното училище по грънчарство в Гара Бов. Празничните мероприятия уважиха също кмета на община Своге – Емил Атанасов, зам. кмета - Калин Григоров, секретаря - Вероника Маринова и представители на нашата общинска администрация. Гостоприемните домакини и този път старателно се погрижиха за своите гости, като им предложиха разнообразна културно-познавателна програма. Празничните мероприятия започнаха с провеждането на бароков концерт в катедралата на град Ступава и традиционното изложение на хризантеми в градската галерия. Групата от община Своге имаше възможност да посети българския културен институт в Братислава, където изнесе самостоятелен концерт на открита сцена в центъра на града.

Голям интерес сред посетителите на Ступава предизвика изложението на огромни тикви, зелки, плодове и зеленчуци, аранжирани в причудливи форми. Докато всички опитваха традиционните местни гозби, на сцената в града-домакин се изявяваха както местни танцови и певчески колективи, така и състави от Чехия, Унгария и България. Въпреки студеното есенно време нашите самодейци имаха възможността да разгледат намиращата се в близост до словашкия град столица на Австрия – Виена.

Заредени с добро настроение и доволни от своя престой представителите на община Своге отправиха своите специални благодарност към любезния домакин, родом от Своге – Петър Младенов и неговото семейство, които съпътстваха и обгрижваха свогенскага група през цялото време. Гостуването в Словакия остави след себе си частица от магията на българския фолклор и дъх на глина от керамиката на малките бовски грънчари.