Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ЗА КЛУБ „МЛАД РИЦАР” В БОВ


На 22 април 2010 година към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гара Бов, с помощта на Командерия „Св. Иван Рилски” към Велик Приорат - България, бе учреден клуб „Млад рицар”. Първите млади рицари и дами бяха посветени в звание със специален ритуал.

Тържествената церемония бе водена от командера на командерията господин Иван Иванов. Ръкоположени бяха девет деца на възраст от 9 до 12 години, избрани заради показани високи резултати в учебната дейност, добра дисциплина и отношения.

Целта на създаването на клуба е децата да бъдат учени на житейски добродетели, християнски ценности, да се спомогне за изграждането им като достойни личности. През процеса на подготовката си те бяха насърчавани да вършат добри дела, да помагат на възрастни и хора в нужда, да са в помощ и пример на своите съученици. За председател на клуба бе избрана Невена Петрова – старши учител в училището. Дейността си клубът започна на 1 май 2010 година по предварително одобрен план разделен по дейности. Беше избран и вътрешен ръководен орган на клуба. За свой командир младите рицари избраха Симона Борисова, за секретар – Ивайло Георгиев, а за кофчежник – Тереза Симеонова. Всяко мероприятие на клуба е съспътствано от учител и родител на някое от децата, като интересът както от родителите, така и от останалите ученици непрекъснато нарастваше. Повечето мероприятия бяха проведени във ферма „Чемерник”. Г-н Иван Иванов – командер на командерия „Св. Ив. Рилски” бе неизменно до групата млади рицари и дами и им даваше не само своята помощ, но и много полезна информация, насърчаваше ги в действията им, накара ги да разберат, че трябва да са горди от това, че са жители на Бов. До завършването на учебната година бяха проведени всички предвидени в плана мероприятия, които предизвикаха интерес за децата – те се учиха на езда, стреляха с арбалет, изкачиха връх Издримец, запознаха се и с историята на селища в България с вероятен рицарски произход, слушаха интересни лекции, научиха се как да оцеляват в планината, правиха алпийски възли , имаха курс по животновъдство. Децата от клуба взеха участие и в традиционните Празници на Бов – поставена бе паметна плоча дарение от командерия „Св.Иван Рилски” на Данговата къща, където е живял Иван Вазов. Децата се изявиха и на лятната сцена в поречието на Трескавец, където облечени в своите бели мантии с логото на клуба, изнесоха рецитал от стиховете „Легенда за Бов”. На заключителното мероприятие за учебната година отново имаше много гости – Великия приор - Румен Ралчев, членове на командерия „Св. Иван Рилски”, кметът на с. Бов, родители и приятели на децата. Тържествената част започна с молитва за здраве и благополучие на децата и присъстващите. Децата бяха облечени с мантиите си, а командира на клуба Симона, държеше рицарски меч. Между тях имаше и рицар облечен в автентични рицарски доспехи. Г-н Ралчев награди всички за усърдието и желанието, с което работиха, както и за показаните им резултати в клуба и училище. За отличен успех в училище, завидни умения и качества като млада дама с рицарска статуетка бе наградена Антонина Котова. Г-н Ралчев каза, че вижда в тези деца, с качествата, които притежават, бъдещите инжинери, лекари и хора, които достойно ще представят Бов. Великият Приор добави, че дори за краткото време от създаването на този клуб вижда у децата голямото им желание за работа и положително развитие.

Каза още, че като първи създаден клуб „Млад рицар” в Софийска област, младите рицари и дами трябва да защитават тази си позиция винаги и във всичко. Пожела на децата здраве, хубаво лято и с нови сили да продължат дейността на клуба през новата учебна година. Господин Ралчев дари на училище „Св. Св. Кирил и Методий” –Гара Бов, в което учат децата, книги на рицарска тематика. През идващата учебна 2010/2011 година клуб „Млад рицар” към училището ще продължи своята дейност. Младите рицари и дами ги очакват нови преживявания, емоции и незабравими мигове. „За мен е голяма чест да съм млад рицар”- това са думите на всяко дете член на клуб „Млад Рицар” към ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – Гара Бов.