Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

Да дарим и подкрепим бъдещето на Бов!

НАШИ ЛЮБИТЕЛСКИ СЪСТАВИ НА ЧИТАЛИЩЕН СЪБОР


От 25 до 27 юни 2010 г. се проведе „Събор на читалищата Бяла – 2010”, в който взеха участие самодейците от Гара Бов и село Церово. Организатори на събора бяха читалище „Пробуда 1928” – гр. Бяла, обл. Варна, община Бяла, Съветът по туризъм в града с подкрепата на Министерство на културата.

Центърът на град Бяла с превърна в място за среща на читалища от всички крайща на България за представяне на най-добрите любителски състави и дебат по актуални читалищни проблеми. Представители от община Своге бяха Калин Григоров – зам. кмет на общината и Ирена Георгиена – РЕКИЦ София област.

В концертната програма свойте изпълнения представиха Формация за модерен балет „Арт-М” при НЧ „Светлина-1896”, Гара Бов, детска фолклорна певческа група „Сладкопойна чучулига” с ръководител Снежана Сандова и детски фолклорен танцов състав „Церовче”, ръководен от Мая Манолова при НЧ „Христо Ботев 1928г.” село Церово. През втора концертна вечер на откритата сцена „Старата чешма” в централната част на град Бяла в програмата бе отредено място за самодейните състави от нашата община, които достойно представиха свойте танцови и певчески интерпретации. Момичетата от формация за модерен балет „Арт-М”, с ръководител Михаела Христова бяха поименно наградени за участието си, от представител на Варненски свободен университет, с грамоти, осигуряващи специални преференции при кандидатстване в катедра „Изкуства” на висшето училище. Всички читалищни колективи получиха плакети и грамоти за добро представяне.

В неделния ден читалище "Пробуда 1928" сформира кръгла маса на тема "Актуални форми за финансиране на читалищата", в която взеха участие всички представители на читалищата участници и регионално експертно-консултативните информационни центрове. В рамките на три дни съборът в град Бяла се превърна в място за среща, обмен на идеи, сцена за представяне на разнообразно любителско творчество и поле за полагане на успешни бъдещи партньорства.