Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Празници на Бов 2010 – ПО ПЪТЕКИТЕ НА ВРЕМЕТО


Празничните инициативи, посветени на хората, вписали имената си в историята на две селища с една история и едно име – Бов, отминаха в рамките на осем дни. От 16 до 23 май двете населени места оживяха и се насладиха на местния фолклор, занаяти, етнография, съвременно изкуство, литература, туристически и спортни прояви.

16 май, НА МЕГДАНА в село и Гара Бов се събраха представители на различни поколения, за да открият празничните инициативи с водосвет и да се повеселят по повод традиционния събор на село Бов. Празничният водосвет на площада в Гара Бов бе отслужен от протойерей Любомир Пешев, а в читалище „Светлина-1896” на тъкачния стан първите желаещи седнаха в стана и втъкаха свои цветове в чергата, символ на празниците „По пътеките на времето”.

17 май, ПО СТЪПКИТЕ НА ВАЗОВ преминаха участниците в клуб „Млад рицар” към ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Гара Бов. Мероприятието започна с рецитал, посветен на Патриарха на българската литература, от малките рицари в читалищното фоайе, а всички присъстващи затъкаха свои шарки в „пътеката на времето”. Част от присъстващите взеха участие в туристческият поход до Вазовата къща в махала „Кошущица” и поставиха паметна плоча, дарена от рицарите тамплиери, командерия „Св. Иван Рилски” към велик приорат България.

18 май, в литературния конкурс ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ се включиха единадесет участници с общ брой дванадесет легенди, митове и семейни предания от миналото на селищата в община Своге. Изпратените произведения бяха класирани в две възрастови групи – автори до 14 и до 25г. Наградите на публиката, която гласува след представянето на всеки от авторите получиха: „Легенда за Вълчан хайдутин” на Петя Тошева и „Истината за името на село Бов” с автор Емил Петков. Жури, в състав Никола Николов, член на управителния съвет на Съюза на българските писатели, Юлия Геловска, ръководител на литературен клуб „Александър Вутимски” гр. Своге и Людмила Петрова, член на Съюза на независимите български писатели оцени с призови места легендата за „Село Батулия” на Валентина Георгиева и преданието за „Крепостта на връх Кошущица” на Виктор Стоянов. Всички авторски творби ще откриете скоро в елекронната книга „Защото има българи от векове”.

19 май, с ДОБРЕ ДОШЛИ, ДОБРЕ ЗАВАРИЛИ организаторите посрещнаха участниците в кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, кулинарната изложба на традиционни гозби от бовския край, изложбата-базар на предмети от Неделното училище по грънчарство и любителските състави от гр. Своге, с. Габровница, с. Гара Лакатник, с. Миланово, с. Осеновлак и с. Церово. Празничният ден започна с кулинарна надпревара в импровизираната кухня на Пеньо Иванов на площада в Гара Бов, в която взеха участие ученици от 9 Г клас на ПГ „Велизар Пеев” гр.Своге, напътствани от Галина Николова. Отбор „А” – Емил Петков и Даниел Павлов се съревноваваше с отбор „Б”, представен от Жулиен Стоянов и Любомир Апостолов. Те премериха сили в приготвянето на ястието „Кавърма в омлет”. Журито с председател Павлин Петров от А.Р.И.З. 7 и членове Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО, Милен Зафиров, член на ОС на ВМРО, Марио Вутов, кмет на Гара Бов, Мария Кодева, в-к „Всичко за семейството” и Михаела Петрова, излъчиха за победител отбор „Б”. Гостите на празника взеха участие в закачливите игри „Кой изяде боба?” и „Кой изпи виното?”. Посетителите разгледаха Националната изложба за детски рисунки на тема „Рецептите на баба”, а своето вдъхновение върху лист хартия изрисуваха и малките палавници от Бов.

20 май, С ПЕРО И ПЕСЕН НА ЗЛИО КАМИК се изкачиха любителите на литературата, а повод за това бе отбелязването на 160 години от рождението на Иван Вазов. Учителката по литература Иванка Ангелкова заедно с нейни възпитаници представиха част от Вазовото творчество. На мястото, където е живял прототипът на Вазовия герой Дядо Йоцо Людмила Петрова представи тазгодишното допълнение към електронната книга „Бов – шепот от миналото”, което разказва за приноса на инж. Асен Цонев за развитието на Бов и селищата от община Своге. Отличените участници в литературния конкурс „Защото има българи от векове” получиха своите награди, осигурени от комплекс „Божилово” – с. Заселе, а колорит в празника внесе певческа група „Бовчанките” със своето изпълнение на песента „Лесно се либе залиби”.

21 май, своите стъпки ПО ПЪТЕКИТЕ НА ВРЕМЕТО на откритата лятна сцена в поречието на река Трескавец направиха участниците в клуб „Млад рицар”, с председател Невена Петрова, детски фолклорен танцов състав „Светлина”, с ръководител Петя Асенова; формация за модерен балет „Арт-М”, с ръководител Михаела Петрова, танцов състав „Нашенки” и гостите от Танцова формация „Фолкпалитра” – гр. София, с ръководител Зоя Григорова. За първа година бе учредена награда - РИЦАРСКА СТАТУЕТКА за всяка възрастова група от литературния конкурса „Защото има българи от векове”, осигурена от Командерия “Св. Иван Рилски” – гр. София. Рицарските статуетки бяха връчени от командера на командерията Иван Иванов на авторите, представили най-добрите митове, легенди и предания на рицарска тематика. Статуетките получиха Виктор Стоянов за произведението „Крепостта на връх Кошущица” и Милен Пеков за „Леки перца”. Край на вечерта отбеляза завилото се дълго хоро от гости и участници в празника под живописния скален венец в поречието на защитената местност Трецкавец.

 

22 май, бе отреден за СПОРТЕН ПРАЗНИК, в който на площада в Гара Бов се проведоха състезание с велосипеди за деца и юноши и общинско първенство по шахмат. В трите възрастови групи състезатели с велосипеди, победители станаха над 15г. – Християн Пламенов, до 15г. Цветомир Цветков и до 10г. Борислав Асенов. Шахматният турнир за деца и юноши също бе оспорван. Първо място в него завоюва Емил Йорданов, за второто място се пребори Божидар Палев, а на трето място се подреди Илиян Коцев. Всички участници получиха грамоти за участие, а наградите за победителите бяха бяха осигурени от ЕТ „Рубин” – Гара Бов. Турнирът по шахмат за възрастни отново спечели майсторът на спорта Марио Вутов, с подгласници Бисер Вутов и Калин Кръстанов.

 

23 май, НА МЕГДАНА В ГАРА БОВ отново се изви традиционното кръшно хоро и дъждовното време не попречи за доброто настроение на бовчани. Бовските празници и тази година се организираха от Народно читалище „Светлина – 1896” с. Гара Бов и община Своге.

Своята съпричастност и подкрепа при реализирането на тазгодишните празници проявиха: Командерия „Св Иван Рилски” – гр. София, печатница „Импера – Иван Иванов” – гр. София, кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, телевизия „Своге” – гр. Своге; „Тим шел – художествена керамика” – с. Вл. Тричков, комплекс „Божилово” – с. Заселе, ПГ „Велизар Пеев” – гр. Своге, ЕТ „Рубин – Петър Владов” – с. Гара Бов, ЕТ „Идал – Иван Иванов” – с. Гара Бов, ЕТ „Росима – Росен Колев” – с. Гара Бов, ЕТ „Прима – Сийка Петкова” – с. Гара Бов, ЕТ „Здравка Стаменова” – с. Гара Бов, РПК „Чавдар” – гр. Своге, Александър Григоров и Христо Йовов. Благодарим също така и на тези, които дариха своя доброволен труд и взеха участие при осъществяването на тазгодишните инициативи. Пътеките на времето водят през минало, настояще и бъдеще. Благодарение на всички участници и партньори пътеката на тазгодишните празнични инициативи се изпъстри с творчество, ентусиазъм и нови идеи за развитие на нашето селище, в което още има Българи От Векове!