Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

БОВ - ИСТОРИЯ, РИЦАРИ, KНИЖНИНА


В Бов, в селото с 800-годишна история и с рицарско име, на 22 април 2010 г. се учреди клуб „Млад рицар”.

На ритуала по приемането на ученици от местното училище в рицарския клуб присъстваха Данаил Кирилов – областен управител на София град, Янка Такева - председател на синдиката на учителите, Румен Ралчев - Велик приор на Велик приорат - България, Емил Атанасов - кмет на община Своге, Александър Манолов - председател на Ообщинския съвет, Данчо Христов - зам. кмет, Марио Вутов – кмет на Гара Бов, Петър Коцев - кмет на с. Бов, рицари от командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София, учители, родители и гости. С празничен водосвет протойерей Любомир Пешев положи началото на тържествения прием на младите рицари. Кратко слово на морално-етична тема и разказ за историята на тамплиерството представи Иван Дочовски - канцлер на командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София. Командерът на командерията Иван Иванов, който е родом от Бов, запозна присъстващите с плана за работа на клуба през 2010 г. и с Устава на младия рицар.

Един от най-вълнуващите моменти бе посвещаването на децата в рицарско звание от командера. Облечени в бели мантии (със специално лого „Млад рицар”), подредени в кръг около Библията, децата тържествено се зеклеха да спазват Устава на клуба „Млад рицар”, да бъдат ученолюбиви, честни и трудолюбиви. Поздрави бяха поднесени от Данаил Кирилов, от Янка Такева, от Емил Атанасов и от Румен Ралчев. Иван Иванов подари на Клуба книгите "Какво е дала България на Света", „Българи. Светци", както и книга за рицарите.

Предложението за създавенето на този клуб в Бов дойде от инж. Иван Иванов - командер на командерия „Св. Иван Рилски”, гр. София. Това е вторият клуб „Млад рицар” в страната, като първият вече има десетки участници и функционира трета година към варненско училище, ангажирайки децата с атрактивни, извънкласни занятия. Председател на клуб „Млад рицар” в Бов е учителката от местното училище „Св. Св. Кирил и Методий” - Невена Петрова. Избраните 9 от най-добрите (по успех) ученици ще изучават местната история, народни занаяти, бойно-приложни дисциплини, оцеляване в планински условия.... Благотворителността е друга дейност, чрез която малчуганите ще помагат на самотни и възрастни хора от Бов. Важна част от работата на клуба ще е запознаване на децата с християнските ценности и рицарството.

Първите участия на младите рицари ще бъдат в Празници на Бов, 2010 – По пътеките на времето. На 17 май участниците от клуб „Млад рицар” ще участват в поход „По стъпките на Вазов”, а на 21 май на лятната сцена ще представят в стихове историята на селището. След празника в училището, гостите посетиха в местното читалище Неделното училище по грънчарство и библиотеката. Това бе и поводът, чрез който в навечерието на Международния ден на книгата, 23 април, библиотеката при читалише „Светлина-1896” обогати своя фонд с 34 тома научна, художествена и научно-популярна литература на стойност 290 лв. Книгите са лично дарение от командера на командерия „Св. Иван Рилски” – Иван Иванов. Този ден в Бов хората направиха още една крачка по пътеките на времето, връщайки се назад към далечното си минало, продължавайки и оставяйки своите следи по страниците на историята.