Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Оброчните каменни кръстове в Бов


На 1-ви ноември  2020 г. в малкия салон на НЧ „Светлина-1896” бе представена книгата на д-р инж. М. Младенов „Оброчните каменни кръстове в Бов”.

Л. Петрова даде началото на срещата като запозна присъстващите с книгата и я определи  като ценна научно-популярна литература.

Авторът сподели, че идеята за издирване на данни за оброците  тръгва преди години, когато е част от екипа, който реставрира  паметника на загиналите във войните в с. Бов. Тогава си задава въпроса „А кой ще запази спомена за кръстовете и курбаните!?”

След дългогодишно проучване, събиране на сведения от местните жители и проучвания от краеведски източници, авторът прави обобщаваща информация за всички налични оброчни кръстове в Бов – действащи и тези, които са съществували в миналото, но с времето са изгубени.

М. Младенов благодари на дарители, на всички, предоставили фактографска информация и  архивни снимки.

Средствата от продажбата на петата поредна книга, издадена от „Народно читалище „Светлина Бов”  ще бъдат предоставени за строеж на бъдещия православен храм „Св. Троица” в с. Гара Бов.