Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
ПЕЙКАТА НА МОЯ РОД

За поредна година на 30 май 2020 г. по поречието на р. Трескавец ще се проведе ТРЕТИ СЪБОР НА ...

Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Литературен конкурс


НЧ “СВЕТЛИНА” – ГАРА БОВ ОБЯВЯВА ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ПОД НАДСЛОВ: ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРИ ОТ ВЕКОВЕ

ЦЕЛ НА КОНКУРСА Издирване и популяризиране на легенди, митове и семейни предания от миналото на селищата в община Своге и изграждане на електронна база данни в областта на краезнанието чрез едноименната книга “Защото има българи от векове”.

УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА Текстът на предложенията да е до две страници (шрифт Times New Roman -14, междуредие 1,5). В края на всяка творба авторът й е необходимо да впише своите: име, фамилия, години, адрес по местоживеене и телефон за връзка, като приложи и актуална снимка. ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ ЗА УЧАСТИЕ Изпратените легенди, митове и семейни предания ще бъдат класирани в две възрастови групи: І група - автори до 14 г. и ІІ група – автори до 25 г.

ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА Конкурсът ще се проведе на 18 май /вторник/ 2010 г., от 18.00 ч. в малкия салон на НЧ “Светлина”, Гара Бов. Всички автори са поканени да представят своите творби пред жури от Съюза на българските писатели и пред публиката. След представянето на произведенията ще се проведе гласуване за избор на най-добро литературно предложение в двете групи, според публиката и според журито. Всички митове, легенди и предания ще бъдат публикувани в книгата “Защото има българи от векове”, която ще откриете след 1 юни 2010 г. в електронната библиотека на: www.chitalishte.bg. НАГРАДИ И НАГРАЖДАВАНЕ За участниците от всяка възрастова група са предвидени по две награди, осигурени от комплекс “Божилово” с. Заселе: награда на публиката и награда на журито. За първа година се учредява награда - РИЦАРСКА СТАТУЕТКА за всяка възрастова група, осигурена от Командерия “Св. Иван Рилски” – гр. София.

РИЦАРСКАТА СТАТУЕТКА ще бъде присъдена на авторите, представили най-добрите митове, легенди и предания на рицарска тематика /легенди и предания за имена на родове, върхове, местности, извори и т.н , с рицарски произход / Всички участници в литературния конкурс получават грамоти. Наградите, присъдени от публиката и от журито, ще бъдат връчени на 20 май 2010 г. от 18.00 ч. в местността “Злио камик” с. Заселе – мястото, където е живял прототипът на Вазовия литературен герой Дядо Йоцо. Рицарските статуетки ще се връчат по време на празника на 21 май на лятната сцена в поречието на р. „Трескавец” – Гара Бов.

СРОКОВЕ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите предложения на: e-mail: bulgari_ot_vekove@abv.bg или по пощата на адрес: Народно читалище “Светлина”, с. Гара Бов, п к 2271, ул. “Издримец” 6, за литературния конкурс “Защото има българи от векове. ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ДО 30.04.2010 г.