Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Трети събор на родовете

Ако искате да научите повече за интересните родови имена в Бов, бъдете част от ТРЕТИЯ СЪБОР НА РОДОВЕТЕ, ...

Българче на Бов`2020

НЧ „Светлина-1896” и кметство Бов Ви канят да ...

1-ви МАРТ В БОВ


За Баба Марта и мартениците винаги ни напомня датата 1-ви март и ни връща назад към традицията да подарим мартеничка и ведър поздрав. Именно традиционния мартенски празник стана повод в читалище „Светлина” – Гара Бов на 01.03.2010 г. да влязат малчуганите от целодневната детска градина и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където пред своята къщичка ги очакваше добрата Баба Марта. Малките възпитаници на детската градина нетърпеливо изпълниха предварително подготвените песнички и стихчета, а Баба Марта привлече вниманието им като разказа легендата за произхода на празника.

Своя първи мартенски поздрав получиха и много новородени дечица от Гара Бов. Придружени от класните си ръководители учениците от основното училище в селището също не пропуснаха да отбележат празничния повод и да поздравят Баба Марта. С изпълнието на песента „Рума мома”, в акомпанимент на китара от Валентин Кардашки своите връстници поздравиха Ася Манолова и Цветелина Бориславова.

Екипът на читалище „Светлина” изказва своите благодарности на Павлина Кардашка, която за пореден път успя да пресъздаде успешно образа на Баба Марта и на Светлозар Стаменов, който дари мартеничките за провеждането на празника в Бов.