Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

На З-ти март в Бов


За поредна година Бов отпразнува Националния празник на България с редица инициативи.

Първото знаме, с което жителите и гостите на Бов  посрещнаха празника и тази година бе поставено от земляци и потомци на дядо Йоцо на емблематичната скала ЗЛИО КАМИК  в 10,30 ч.

В 11,30 ч. за седма поредна година,  на скалата срещу ж.п. Гара Бов, се развя българският трибагреник. Повече информация за събитието на: Спускане на трибагреника срещу Гара Бов

От 13,00 в малкия читалищен салон гости и жители на селото отпразнуваха Националния празник на България, съчетавайки го с награждаване участниците в инициативата „Българче на Бов,2019”. Гост на събитието беше инж. Даниела Дакова – секретар на община Своге.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и мед от В. Гекова – ученичка в местното училище.

Мултимедийна презентация върна времето назад и разказа за борбата на българския народ, за събитията от руско-турската освободителна война.

На фона на тъжната „песен“ на кавала Р. Кръстев притаи дъха на присъстващите със стих. на Вазов „Възпоминания от Батак“, а след него първокласникът М. Миленов, с българския флаг в ръка поздрави гостите със стих. „Аз съм българче“.

С минута мълчание, присъсващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Празникът продължи с представяне на 5-те деца от инициативата „Българче на Бов”. Инж.  Д. Дакова връчи паричен чек, в размер на 100 лв., на Денис , избран за Българче на Бов,2019. Председателят на НЧ „Светлина-1896“, д-р инж. М. Младенов връчи поименни купи с логото на Бов на всички участници. Подаръци за децата, бяха подсигурени от: В. Анков – председател на РПК „Чавдар”, гр. Своге, клуб „Русофили”, Гара Бов,  сем. Лидия и Петър Петрови, Петър Веселинов – управител на „Петър Електрик-ЕООД“, Вероника Рашкова и Милен Петров, Директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, Гара Бов и Татяна Петрова.

Повече информация за събитието на: Трети март, 2020