Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Празниците в началото на месец март


На 1-ви март в Бов,  по традиция,  Баба Марта раздаде мартеници на малки и големи. В етнографския кът на читалището за поредна година П. Кардашка  завърза мартеници с пожелание за здраве и добро. Не забрави да честити и празника на хората от местните институции и търговските обекти.

На 3-ти март, за пета поредна година,  бе спуснато 70 метрово знаме на скалата срещу ж.п. гара Бов, като инициативата бе съчетана с благотворителна кауза за дете. Повече информация за събитието на  Спускане на трибагреника над Гара Бов

По случай 140 години от освобождението на България от турско робство Бов изписа името си с цветовете на българското знаме. Инициативата „Да дарим за името на Бов” се подкрепи от 149 дарители, които събраха 1015,00 лв. за буквите на Бов. Учениците от местното училище се включиха с благотворителни базари за продажба на коледни картички и „весели бъркалки”. В 12,00 ч. на обяд, изработените от ПГ „В. Пеев” гр. Своге,  метални букви бяха поставени от доброволци.

От 13,00 в малкия читалищен салон гости и жители на селото отпразнуваха Националния празник на България, съчетавайки го с награждаване участниците в инициативата „Българче на Бов,2017”. Гости на събитието бяха  проф. И. Гребенкин - доктор на историческите науки, проф. П. Акульшин - доктор на историческите науки от Рязански държавен университет  "С. А. Есенин" , проф. Д. Минчев - председател на историческата комисия по военна история и о.з. полковник Ц. Цанков.

Със стихотворението  „Аз съм българче”  М. Миленов откри празничното събитие. Руските професори поздравиха присъстващите с празника. Мултимедийна презентация върна времето назад и разказа за събитията от руско-турската освободителна война. Празникът продължи с представяне на 9-те деца от инициативата „Българче на Бов”. Л. Грозданов - директор на местното училище връчи паричен чек, от името на кметство Бов, на 2-годишния Николай , избран за българче на Бов,2017. Всички деца получиха поименни купи с логото на Бов, календари и подаръци от сдружение „Азбукари”, В. Анков – председател на РПК „Чавдар”, клуб „Русофили” и Н. Симеонов.

Специално за случая П. Валентинова омеси и дари празнична погача. Нейната дъщеря Р. Алексова поздрави присъстващите с хляб и празничен стих:

„Огромен е като земята нашият хляб!
В него е тихата радост на хората.
Казват,че в дните на жаркото лято

със слънце замесва се родният хляб.
Отчупи, вкуси и усети аромата,
това е празникът на свободата!”

След като всички отчупиха от празничната пита,  направиха общи снимки и се разделиха с пожелание „следващата година Бов да ги събере отново на 3-ти март.”

Повече информация за събитието на: „Аз съм българче”