Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

Читалището в Бов стана на 122 години


На 02.02.2018 г. в библиотeката на Гара Бов се проведе ЧАС ПО РОДОЛЮБИЕ, по случай 122 години от основаването на НЧ „Светлина-1896“.

Д-р инж. М. Младенов - председателят, на най-старото читалище в общината поздрави всички присъстващи с празника, като подчерта че на днешния голям църковен празник Сретение Господне родолюбиви бовчани са основали читалището в с. Бов. Библиотекарят на читалището Н. Иванова показа първия печатен Устав на читалището представи двете книги, които са събрали читалищната история и пожела някой от присъстващите ученици да бъде следващият автор на продължението на читалищната история. След като имаме книгите „110 години читалище „Светлина“ – Бов“ и „10 след 110 години НЧ „Светлина-1896“, от сърце желая някой от вас да напише „20 след 120 години читалище в Бов“

Учениците от 1 и 3 клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ разаказаха на присъстващите за библиотеката, като с усмивка добавиха, че освен да се заемат книги, да се ползва безплатен интернет, да се копират, сканират и принтират документи, може дори  да си подготвят и домашните. Учениците от 2 клас разказаха за обичая „Лазаруване“, в който са участвали всички момичета от класа, за традициите и особеностите в неговото провеждане...

Шестокласниците запознаха присъстващите с партньорската читалищна инициатива „Да дарим добро!“, насочена към събиране на средстава от местната общност, за лечение на нуждаещи се хора, за провеждане на редица благотворителни акции и кампании.

Тереза и Ерика от 7 клас  представиха символите на Бов – лого, девиз и знаме. Разказаха за това как чрез читалището местната общонст е избрала местните отличителни знаци, показаха и оригиналите на всичи останали графични предложения.

Назад във времето със спомени за читалището се върнаха А. Коцева, Е. Илиев... Присъстващите проследиха и мултимедийна презентация с над 1200 снимки, чрез която се докоснаха до миналото и настоящето на местното читалище, а със 122 книги в библиотеката бе изписана годишнината.

Деца, ученици, учители и гости се разделиха след часа по родолюбие, като отнесоха със себе си по едно малко бовско знаменце, което да напомня за срещата и да разказва за символите на Бов.