Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Читалището в Бов събра трима богослови

Любовта към църковните песнопения, богословското образование и желанието за изява обединиха трима певци ...

Стари думи от Бов

Думите са сила, която променя. Със съдействието на Веселин Величков, Гена Виденова, Димитрина Атанасова, ...

По стъпките на Левски


На 31 октомври 2017 г., в навечерието на Деня на народните будители  в местността „Ямите“, жители и гости на с. Бов отбелязаха двоен празник – 180 години от рождението на В. Левски и общобългарския празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери.

С описание за Левски, от книгата на С. Радев, председателят на НЧ „Светлина-1896“ - М. Младенов представи Апостола на свободата. Кметът на с. Гара Бов - М. Вутов поздрави присъстващите и подчерта колко е важно  „да не се търси лесна слава“.

Инж. Божан Ганев прочете достигналите до нас сведения за създаване на Бовската завера и Хайдушкото кладенче.

Учителите от местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ бяха подготвили с бовските ученици завладяващи рецитали за Деня на будителите.

Н. Иванова – гл. специалист „Образование” към община Своге сподели, че за първи път е на това място и предостави възможност на местните хора, да разкажат за Левски. В. Борисов, „прекрачил“ своите 90 години, показа местностите, свързани с В. Левски, споменати в редица исторически материали.

В края на събитието М. Младенов сподели за направеното предложение от Г. Виденова за поставяне на възпоменателни знаци на местата, свързани с В. Левски.

Така както бяха пристигнали, така си тръгнаха десетките дошли на едно от местата на Левски, а в далечината върховете на Врачанския балкан белееха, очертавайки в небето профила на Ботев.

Община Своге осигури безплатен автобусн транспорт за участниците и гостите на събитието.

Повече снимки от деня може да откриете в албума ПО СТЪПКИТЕ НА ЛЕВСКИ