Menu Начало За селището Обществени институции Тористически портал Новини Календар Празници на Бов Шепот от миналото Бовските родове Галерия Контакти
Удължава се срокът на инициативата за родовите пейки

Срокът за участие в  инициативата "Пейката на моя род" се удължава до 30 август 2020 г.

...
Обява

НЧ "Светлина-1896", Гара Бов предоставя под наем търговски и складови помещения, които се намират в приземния, ...

ПОКАНА ЗА СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ


Бов е сред малкото селища в България със запазени родови имена и до днес: Бугари, Латинци, Злакьовци, Лекови, Бульовци, Лагярете, Шикльовци, Изворчани, Ранчовци, Манговци, Спахийци, Савинци, Мушиковци, Железарете, Бекярите, Джамбазите, Кардашете, Щимарете, Манастирците, Могиларете, Караджовци, Лактерите и много други.

В периода 1938-1939 г.,  след прииждането на р. Трескавец, са унищожени 68 къщи. Живеещите по поречието на реката, останали без дом, са изселени в Ловешко и Карнобатско. Последното голямо изселване от Бов става през пролетта на 1946 г., така десетки потомци на бовските родове се заселват в различни крайща на страната. Преди десетки години възникват и нови квартали към с. Гара Бов, като кв. "Скакля", в който повечето жители идват от с. Заселе. Общото между изселници и заселници, е че животът им малко или много е свързан с Бов. 

Очакваме до началото на месец декември 2017 г., живеещите в Бов и извън селището да заявят желанието си за участие в СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ. Целта на срещата е да бъдат споделени родови снимки, интересни истории, да се разкаже за произхода на  имената на отделните родове.

В зависимост от проявения интерес към събитието, един ден от Празниците на Бов, 2018 ще бъде определен за СРЕЩА НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ. Събраните спомени и снимки ще бъдат включени в предстоящата книга „Бов – шепот от миналото”. Така ще съхраним и обогатим родовата памет на селото!

Нека всеки, който е свързан с Бов,  да разпострани тази покана, като я сподели или съобщи на всички близки, познати и приятели.

Ще Ви очакваме на 5 декември 2017 г. в читалището на Бов от 17.30 ч. на ПРЕДВАРИТЕЛНА СРЕЩА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПРАЗНИК НА БОВСКИТЕ РОДОВЕ.